Debat: Regionen har devalueret offentlige udbud

27. december 2015 Politik

Finn Andersen, Haarby på Fyn, skriver:

Bios-direktør Morten Hansen udtaler: “Branchen har accepteret at Bios er her på den lange bane” og “man har erkendt, at Bios er et sikkert valg”.

Branchen, som Morten Hansen omtaler, tror jeg, har meget svært ved at anderkende, de meget favorable og konkurenceforvridende vilkår, som Bios har fået og stadig får.

Artiklen fortsætter under annoncen

Offentlige udbud kan nu fremadrettet bruges til at gennemføre alle former for politiske projekter eller agendaer, uagtet mål og midler. Region Syddanmark og politikerne bag ambulanceudbudet, har devalueret offentlige udbud til et lavpunkt, hvor fremtidige bydere på offentlige opgaver, skal tænke sig endog meget alvorligt om, inden de kaster sig ud i udbudsopgaver.

I den kontekst, ja der må branchen bare acceptere, at Bios er her og det nu er sådan spillereglerne fungerer i Region Syddanmark.

Artiklen fortsætter under annoncen

Morten Hansen påstår også at “man” mener bios er et “sikkert valg”.

Hvis “man” er politikerne og eksperter på området, har der jo lige fra Christiansborgpolitikerer, over professorer, erhvervsfolk, jurister til lokalpolitikere, ikke været udbredt begejstring for Region Syddanmarks valg af ambulanceoperatør og slet ikke omtalt det som et “sikkert valg”, tværtimod. Her selvfølgelig helt bortset fra Thyge Nielsen og Co. som er klatret så højt op i glædens palmer, at de helt har tabt deres realistiske og kritiske sans.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hvis “man” er redderne er følelserne også noget blandet. Responceredderne der i meget stort omfang kan takkes for, at Bios overhovedet er kørende, kalder det bestemt ikke et sikkert valg.

Hvis “man” er borgerne er det jo ikke en stormende begejstring at spore. Efter 16 måneder med massiv kritik, som biosene og alene kan tilskrives Bios ualmindelige dårlige håndtering af hele projektet, er begejstring da også til at få øje på.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hvad angår Biosredderne, er der ikke kun begejstring at spore. De har været hårdt presset og en del af dem udtrykker også betænkeligheder, både ved Bios økonomiske formåen og nogle af de “arbejdsgange” de skal medvirke til, for at driften hænger sammen.

Afslutningsvis vil jeg da ikke undlade, at kommenterer Mortens Hansens og Bios evne til at jonglere med tal. Den er til gengæld uovertruffen. Antallet af reddere, der har en eller anden tilknytning til Bios har svinget konstant. Alt fra 100 til nu 467. Det senest opgivne tal (467) indeholder tilsyneladende: fast ansatte, timeansatte, ST-reddere, ansatte med lønseddel dog uden løn, reddere der ikke er sat i drift og reddere på sprogskole, ansøgere der har givet tilsagn, mfl.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det er svært at finde en grimasse der passer. Et firma der efter 16 måneder, ikke har styr på så simpel en ting som, hvormange man har ansat og der optræder på ens lønningsliste, er jo rystende. Det kan vel næppe undskyldes med; “vi er i en indkøringsfase”

Kogt helt ned kan man vel sige: Bios er her kun på “tålt ophold”

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk