Debat: Rødt kort til retssikkerheden i Sønderborg Kommune

7. april 2022 Sønderborg Skrevet af: Redaktion

Psykolog Ida Siemens Lorenzen, medlem af Danske Handicaporganisationer i Sønderborg, skriver:

Hvis man bor i Sønderborg Kommune og bliver syg, kommer til skade eller får et barn, der har et handicap, kan man fortsat ikke regne med at få den støtte, som man har brug for, og som man har ret til.

Det kan ses i Sønderborg Kommunes fagudvalg, hvor sagen om kommunens afgørelser i klagesager hos Ankestyrelsen denne uge er på bordet. Den manglende retssikkerhed på socialområdet har været et tema i flere år i Sønderborg Kommune. Men når vores socialsager havner i Ankestyrelsen bliver der fortsat konstateret fejl i 33% af sagerne.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det betyder, at forældre til et barn med et handicap f.eks. ikke får den hjælp, de har brug for til at kunne passe deres barn ved siden af deres arbejde. Det kan også betyde, at mennesker med psykiske lidelser eller et mentalt handicap ikke får tildelt den socialpædagogiske støtte, der gør, at de kan passe på sig selv og komme ud og være en del af vores lokalsamfund.

De høje fejlprocenter er før blevet forsvaret i Sønderborg Kommune med, at der kun kommer meget få sager i Ankestyrelsen. Det er rigtigt, at Sønderborg Kommune i 2021 traf afgørelser i ca. 30.000 sager. 81 af dem endte i Ankestyrelsen. Desværre har vi ingen grundt til at tro, at der er færre fejl i de 29.900 sager, som ikke ender i Ankestyrelsen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Alt er ikke nødvendigvis godt, bare fordi en sag ikke ender i Ankestyrelsen. Mange af de mennesker og familier, der møder den kommunale sagsbehandling ved ikke, hvordan de kan forfølge en sag i Ankestyrelsen. Mange af dem har ikke tid og kræfter til at stå op forsvare deres rettigheder i systemet.

Vores valgte i Sønderborg byråd bliver derfor nødt til at påtage sig deres del af det ansvar for retssikkerheden og få nedbragt de høje fejlprocenter i sagsbehandlingen.