Formand Allan Buch, Bælternes Fiskeriforening, skriver:
Kigger man på en liste over, hvilke fødevarer der har det absolut mindste klimaaftryk topper muslinger listen. Klimaaftrykket fra en musling er det halve af klimaaftrykket fra en gulerod. Derfor er det helt ude i hampen, at SFs Karina Lorentzen – her på SønderborgNYT – slår på tromme for et forbud mod fiskeri efter muslinger i Flensborg Fjord.
Det er intet andet end et populistisk slag i luften, der i den grad sukker efter faglighed. Virkeligheden er, at vi skal have mad på bordet. Og det bliver ikke mere klimavenligt end muslinger. Det synes jeg, SF skal huske på.
Ikke nok med at Karina Lorentzen glemmer de klimamæssige fordele ved muslingefiskeriet, så ignorerer hun fuldstændig, hvad fagkundskaben siger om miljøeffekterne af muslingefiskeriet. Eksperterne på DTU Aqua siger direkte:
”Det er desuden svært at dokumentere langtidseffekten af muslingefiskeriet, for bundfaunaen da det lave vand samtidig påvirkes kraftigt af udsving i temperatur, saltholdighed og næringsstofstilførsel, samt af iltmangel, storme og bølger”.
Så Karina Lorentzen vil altså forbyde fiskeriet efter muslinger af hensyn til havmiljøet, selvom eksperterne siger, at man ikke kan dokumentere, der på sigt er negative effekter på havmiljøet.
Det er prisværdigt, at SF vil styrke havmiljøet – det vil vi også i fiskeriet. For det er vores levebrød. Derfor mener vi, vi skal tage fat, der hvor det gør en forskel i stedet for at sætte danske fiskere fra bestillingen uden grund. Eksperterne er rystende enige om, at udledninger og iltsvind er det altoverskyggende problem i de indre farvande. Derfor er det for dumt at afvikle fiskeriet, og man kan altså ikke blive ved med at begrænse og afvikle fødevareproduktionen i Danmark, og stadig tro, der bliver ved med at være mad på tallerkenen.
Og det er altså rigtige mennesker, der mister deres arbejde, når man forbyder og afvikler fødevareproduktionen i Danmark. Den vej skal vi ikke – og slet ikke uden nogen som helst faglig begrundelse.
Tyskernes forbud kommer ikke til at gøre en forskel for havmiljøet, fordi det er et andet sted skoen trykker, kombineret med, eksperterne siger, de ikke kan dokumentere langtidseffekter af muslingefiskeriet. Til gengæld stopper det produktionen af lokale fødevarer med et lavt klimaaftryk.