Debat: Stop med at fodre ænderne i Mølledammen

12. november 2018 Sønderborg Skrevet af: Ole Kæhler

En gruppe Statsskoleelever skriver:

Vi ved, du mener det godt, når du står nede ved Mølledammen og kaster et gammelt stykke brød ud til de søde ænder.

Men vi har fundet ud af, at det desværre skader mere end det gavner.

Når du fodrer ænderne i søen, har det nemlig alvorlige konsekvenser.

Mølledammen er ikke et lukket økosystem og andefodringen påvirker derfor søen negativt. Det er derfor vigtigt, at forholdene omkring søen danner grundlag for at forbedre forholdene i selve søen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det starter altså med dig.

Når du fodrer ænderne med brød, så giver det en større mængde andeafføring, fordi ænderne jo spiser brødet. Næringsindholdet i søen stiger og der kommer flere og flere alger, som gør, at bestemte alger som blågrønalger dominerer i søen og lægger sig i toppen.

Nogle alger kvæler alt liv

Det er slet ikke godt, fordi nogle algerarter på den måde skygger for de andre alger i søen, som så dør og falder til bunden som slam. Slammet i søen gør, at søens nedbrydere ikke kan følge med og der vil dannes slamaflejringer, som kan lugte rigtig slemt.

Artiklen fortsætter under annoncen

Vi lavede flere forskellige undersøgelser af søen, hvori en af dem bestod af en iltkoncentrationsmåling.

Bakterier og mikroorganismer nedbryder algerne ved deres respiration. Deres respiration er med til at fjerne ilt fra søen.

Det betyder, at jo mere forurenet søen er, jo iltfattigere vil den også være.

Iltkoncentrationen i søen viste sig, som forventet, at være meget lav og dermed er situationen i søen kritisk.

Og den lave iltkoncentration har flere konsekvenser for søen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Dyrene forsvinder

Det er nemlig kun meget få dyr, der kan overleve under forhold hvor der er en lav iltkoncentration, og det var derfor også utrolig svært at finde insekter og andre dyrearter i søen. Dyrene i søen, både fisk og diverse smådyr, enten flygter eller dør under disse omstændigheder og på længere sigt vil der ikke være særlig mange dyr tilbage.

Alt i alt kan vi altså konkludere, at den store mængde af andefodring skal stoppes, fordi søen bliver meget forurenet af det og det kan føre til ildelugtende luft i området omkring søen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Budskabet om at skabe en sund og artsrig sø skal spredes, ellers vil vi nå til det punkt, hvor der ikke længere være flere dyr at beundre i søen, og det vil blot være en trist sø fuld af alger og uden nogen form for liv.

Efter at gruppen på 14 biologistuderende fra Sønderborg Statsskole har lavet en undersøgelse af Mølledammen i Sønderborg, står det nu klart, at der skal gøres noget omgående for at redde søen.

 

 

 

28. februar 2024 Sønderborg, Frivillige

Unge ensomme kan få hjælp af andre unge

28. februar 2024 Sønderborg

Vi er nødvendige, fordi der er rigtigt mange unge i Sønderborg, som er ensomme. Og det bliver ikke lettere at håndtere, når ensomhed blandt unge er et tabu, siger tre unge kvinder, som er frivillige i foreningen Ventilen, Ven-til-en, der holder til i Mejeriet. “Når der er ensomme unge, der hører om os, så går […]

Læs mere...