Debat: Udviklingen af Nordals kræver masser af tid og tålmodighed

Didde Lauritzen og Jesper Larsen. Privat foto.
Didde Lauritzen og Jesper Larsen. Privat foto.
15. juli 2022 Debat Skrevet af: Redaktion

Byrådsmedlemmerne Didde Lauritzen og Jesper Larsen, Socialdemokratiet, skriver:

For en måneds tid siden var vi til vores første møde i Udviklingsforum for Nordals. Et forum fyldt med ambitiøse og engagerede mennesker, som vi ser meget frem til et godt samarbejde med om udviklingen af Nordals.

Nordals går spændende år i møde – med store projekter og med Nordborg Resort som fyrtårnsprojektet.

Udviklingsforum for Nordals arbejder ud fra Masterplanen for Nordals som er døbt ’Et helstøbt Nordals’. Lige netop titlen på masterplanen bør være et vigtigt udgangspunkt for de kommende års arbejde. Det er nemlig centralt at såvel Nordborg by, som Havnbjerg og Guderup løftes og udvikles.

Artiklen fortsætter under annoncen

Derfor er det glædeligt, at de første penge til projekter, som allerede er i gang og til flere, der er på tegnebrættet, er sat af allerede er fundet af.

I Nordborg er Søparken med den runde bro blevet et attraktivt sted at opholde sig for både turister og nordborgensere og på samme måde er der ved at blive skabt et tilsvarende opholdsrum ved springvandshaven tæt på Nordborg Slot.

Derudover skal et flot projekt på den gamle Fakta-grund gøre Storegade mere attraktiv, sammenhængende og samtidig være et samlingssted for både lokale og turister, børn og voksne. Eventyrstien ved Nordborg Sø genskabes og Bukkebruse-legepladsen opgraderes. Alt sammen projekter som vil løfte byen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Ved det bynære og naturskønne Moseparken i Guderup laves der nye stier, opholdsrum og aktivitetsområde, som vil gøre en gåtur rundt om mosen til en endnu skønnere oplevelse.

I Havnbjerg er der holdt et åbent møde for byens borgere og det kom der mange gode input ud af. Disse input er ved at blive bearbejdet og det er tydeligt at Havnbjergs borgere er aktive og ser mange muligheder i byen med afsæt i naturen.

Nordborg by har fået mulighed for at komme med i et spændende projekt om frie bymidter. Det ser vi naturligvis rigtig gode perspektiver i og vi er spændte på, hvad det kan bringe for udviklingen af midtbyen. Projektet, som er indstillet, tager udgangspunkt i at gøre Nordalsskolen til et centralt og multifunktionelt knudepunkt i Nordborg.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det er dog vigtigt at bemærke, at en del af de 130 millioner kroner, som er fra staten, vil kræve at vi også i kommunen prioriterer penge til projektet. Samtidigt er det vigtigt at bemærke, at de 130 millioner kroner skal forledes mellem 10 byer.

Der er flere spændende tiltag i støbeskeen bl.a. omkring Naturparken, som dels skal gøres til en mere naturlig del af Nordborg by, dels er der planer om at lave et formidlingscenter i Havnbjerg.

Det er rigtig dejligt at opleve, hvordan der – i takt med spirende optimisme på Nordals – også kommer et stigende politisk fokus på tværs af byrådets partier, for området.

Artiklen fortsætter under annoncen

Vi får dog også en oplevelse af, at der er behov for at opfordre til en smule realisme i forhold til virkeliggørelsen af de mange gode tiltag.

Vi vil naturligvis arbejde hårdt for Masterplanen for Nordals og for renoveringen af Nordals Skolen og vi ville også gerne kunne love at det hele er realiseret indenfor ganske få år. Men de fleste borgere har nu nok bemærket, at både deres egen og kommunens økonomi er under pres, som følge af massive prisstigninger, Corona og for kommunens vedkommende markant stigende udgifter til kernevelfærden.

Artiklen fortsætter under annoncen

Byrådets opgave er – efter vores mening – hele tiden at balancere imellem, at der skal være råd til udvikling af hele vores kommune og derigennem tiltrækning af nye borgere samtidig med, at vi skal kunne levere en ordentlig kernevelfærd til de mennesker, som bor her.

Vi er slet ikke i tvivl om, at Byrådet – i samarbejde med Udviklingsforum, borgere og virksomheder på Nordals – kommer i mål med masterplanens elementer i Nordborg, Havnbjerg og Guderup. Men vi er heller ikke i tvivl om, at det vil bliver en mangeårig indsats som kommer til at kræve tålmodighed og benhård prioritering.

Vi ser frem til arbejdet for ’Et helstøbt Nordals’.

20. april 2024 Uddannelse, Sønderborg

LEGO blev trækplastret til Forskningens Døgn

20. april 2024 Uddannelse

Lørdag har SDU i Sønderborg åbnet dørene for Forskningens Døgn frem til klokken 13 – og det er en landsdækkende festival, hvor universiteter, forskningsinstitutioner og videnskabens virksomheder inviterer alle interesserede til at opleve, diskutere og få indblik i forskernes arbejde – og der var et spændende program på SDU i Alsion, hvor der blev appelleret […]

Læs mere...