Debat: Venstres holdning til kommuneregnskabet

5. maj 2016 Sønderborg

Byrådsmedlem Peter Hansen, Venstre, skriver:

Vi havde byrådsmøde onsdag og skulle bl.a. godkende regnsskabet for 2015.

Nedenstående er de ord jeg gav regnsskabet med på vejen. Det bliver mere og mere tydeligt, at den skattestigning man påduttede borgerne i Sønderborg, var – og er – aldeles unødvendig. Det er næsten patetisk at høre Fælleslisten nye argumenter og forsvar i takt med at resultaterne og kassebeholdningen stiger.

Artiklen fortsætter under annoncen

Vi fik også ansat en ny kommunal direktør. Jeg glæder mig meget til samarbejdet med Tim Hansen. Han kender kommunen rigtig godt og har bevist sit værd de seneste 7 år.

Venstres kommentar til regnskabet:

Peter Hansen havde gerne set, at borgerne fik deres penge igen.

Peter Hansen havde gerne set, at borgerne fik deres penge igen.

Borgmesteren har ved en netop afholdt fødselsdags reception sagt noget i retningen af, at når den administrerende direktør på Danfoss laver et godt overskud, er det godt og han får en bonus. Når kommunen laver enten overskud eller underskud, er det dårlig planlægning.

Jeg vil gerne medgive borgmesteren, at det kan være svært at ramme rigtigt på et resultat, når der er mange faktorer, der kan påvirke det både i positiv og negativ retning.

Arbejdsmarkedsområdet kan jo rykke meget i forudsætningerne, hvis der er optur i økonomien i samfundet, byggeprojekter bliver udskudt, ja forklaringerne er mange.

Man skal aldrig være ked af det, når man kan aflægge et godt regnskab. Vi glæder os over, at den linje der blev lagt i forrige periode holdes.

På Danfoss får direktionen og medarbejderne bonus når det går bedre end budgettet. Det er nok ikke noget, vi skal tilstræbe i kommunen, men vi kunne jo give skatteborgerne en bonus på det gode resultat ved at sænke skatten til næste år.

Vi har lige haft et økonomiudvalgsmøde, hvor vi diskuterede den store kassebeholdning og det faktum at vi betaler penge i banken, for at de passer på dem.

Jeg kan ikke lade være med at tænke på en helt almindelig familie, der måske har en kassekredit i banken, som de betaler 9 procent i rente på. De penge, som de ville få retur ved en skatte lettelse, ville med andre ord blive forrentet med 9 procent i stedet for, at vi betaler banken.

Skulle det senere vise sig at, vi har behov for midler, har vi jo ultimativt muligheden for igen at bede om at få dem tilbage i kommunekassen form af skat.

Jeg synes det er ærgerligt, at det næsten er blevet helligbrøde at tale om skatte lettelser, fordi man ikke vil indrømme, at den skat der blev opkrævet i 2013 var unødvendig.

I Venstres glæder vi os over resultatet og appellerer til socialdemokraterne, om de dog ikke vil overveje at sende nogle af de mange penge retur til borgerne. Venstre medvirker gerne til et sådant forslag.

Og jeg ved jo godt at borgmesteren så sikkert vil komme med sortsynet om omprioriteringsbidrag eller gemme til dårlige tider.

Omprioriteringsbidraget blev jo ikke rigtig til noget i 2016.

Mon det gør i 2017?

Jeg kan godt tvivle og tager ikke sorgerne på forskud.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk