Debatindlæg: Biodiversitetskrisen skal løses med en reel indsats

25. marts 2021 Sønderborg

Byrådsmedlem, Rikke Lock Harvig, Socialdemokratiet, skriver:

Byrådsmedlem Daniel Staugaard forsøgte fejlagtigt, at få det til at fremstå som om ‘naturen tabte’ og at vi indgik en ‘uambitiøs’ aftale omkring naturen på gårsdagens byrådsmøde. Det er på ingen nogen måde tilfældet. Daniel Staugaard og Venstre ville sætte 200000 kroner af her og nu til bekæmpelse af rynke rose langs gendarmstien. Ideen er ikke ny, men det er en uhyre svær og måske umulig opgave.

Artiklen fortsætter under annoncen

Løser den vores akutte biodiversitetskrise?

Nej – på ingen måde. Derfor er det ikke andet end et prestige-projekt Venstre har hevet op af hatten uden reel faglig sparring. Alene med det formål af få det til at fremstå som om Venstre er alene i kapløbet om at gøre noget ved vores akutte biodiversitetskrise.

En langt bedre aftale for naturen

Til gengæld blev ændringsforslaget fra Fælleslisten, Slesvigsk Parti og Socialdemokratiet stemt igennem. Jeg vil kalde dette for en langt mere ambitiøs aftale for naturen end Venstres nedslags-prestige-valgkamps-projekt. Vi har besluttet fremover ikke frasælge kommunal jord og pålagt vores forvaltning at udarbejde langsigtede løsninger for hele kommunen! Det betyder først og fremmest langt mere plads til naturen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Foreningerne skal med!

 Vi kan ikke løse den her krise alene ved, at vi politikere hiver små prestigeprojekter op af hatten fordi der snart er valg. Der skal en helhedsorienteret indsats til.

Vi har en masse engagerede lokale foreninger i kommunen som kender vores natur indgående.

Dem skal vi lytte til.

Foreninger som DN Sønderborg, Ornitologisk Forening for Als og Sundeved, DOF Sønderjylland, Augustenborg Storkelaug, Vandplejen ANA og sikkert andre, jeg har glemt.

Artiklen fortsætter under annoncen

Men det er uvurderlig sparring – og det er dét, der skal til, hvis vi virkelig skal rykke. Ikke for at vinde en national konkurrence, men for at vende biodiversitetskrisen.

Vi kan gøre løse biodiversitetskrisen sammen!

 Vi har de smukke landskaber. Vi har Nordals Naturpark, Gendarmstien, Nørreskoven, Sønderskoven, Gråsten skovene, Kær Vestermark og meget mere. Men naturen i Sønderborg er desværre ikke i topform. Naturkvalitetsindekset fra 2021 placerede Sønderborg som nr. 83 ud af 98 kommuner.

Artiklen fortsætter under annoncen

Sønderborg kommune har i 2020 tilsluttet os projektet Vild med Vilje og vi er villige til at gøre det der skal til NU. Men vi mangler især plads i det åbne land til blomstrende urter og levemuligheder for insekter og andre dyr. Vi skal kæde vores naturområder sammen med grønne korroderer.

Vi skal have ”Vild med Vilje” på offentlige arealer og i grøftekanter. Sidst, men ikke mindst, skal vi have alle med. Alle kan nemlig gøre noget i denne her forbindelse. Give et lille stykke af deres have tilbage til naturen – gøre det til et lille – eller større ‘Vild med vilje-område’.

Artiklen fortsætter under annoncen

Danmarks vildeste kommune?

 Vi har før med ProjectZero vist, at vi kan samle kræfter på tværs af partierne, foreningslivet, erhvervslivet og private borgere. Det er nu, vi skal sætte barren højt og vise vi kan stå sammen om at redde vores natur til glæde for lokalsamfundet, naturturisterne men ikke mindst til glæde for dyrene.

Og når vi nu har meldt os til konkurrencen ‘Danmarks vildeste kommune’ og Venstre er som vendt som på en tallerken – så lad os netop stå sammen her i Sønderborg Kommune.

Skal vi så ikke bare vinde den her konkurrence?

Er det ikke netop dét, vi kan her i Sønderborg?

 

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
10. august 2022 112, Sønderborg

Frivillige brandmænd blev kaldt til brand i Holm

10. august 2022 112

Onsdag eftermiddag blev der ringet 112 fra Ellehave i Holm, hvor der var ild i en halmpresser. “De frivillige brandmænd fra Nordborg og Svenstrup fik hurtigt slukket ilden og der skete kun mindre materielle skader”, siger indsatsleder Jesper Grau til SønderborgNYT. Han tilføjer, at Havnbjerg Frivillige Brandværn også blev tilkaldt, men de blev ikke sat […]

Læs mere...