Debatindlæg: Den dansk-tyske grænse skal åbnes gradvist

4. maj 2020 REGIONALT

Fælles erklæring fra de Slesvigholstenske og danske politiske ungdomsorganisationer i grænselandet:

Siden henholdvis den 13. og den 15. marts har grænsen mellem Danmark og Tyskland været lukket som følge af Coronavirussen. Kun pendlere eller personer med et anerkendelsesværdigt formål må krydse grænsen. Som første skridt mod udbredelsen af virussen var en grænselukning acceptabel, også selvom den har alvorlige økonomiske, menneskelige og kulturelle konsekvenser for hele regionen. Specielt medlemmerne fra det tyske og danske mindretal har tætte kontakter over grænsen og lider derfor enormt under den aktuelle situation.

Artiklen fortsætter under annoncen

I denne sammenhæng er det vigtigt at tage hensyn til det lave antal smittede personer i landsdelen Slesvig og Sønderjylland. Ud fra en epidemiologisk synsvinkel er der altså ingen tydelig grund til fortsat at holde grænsen lukket. At en landegrænse kan holdes åben på en forsvarlig måde, kan ses i grænseregionen Tyskland, Belgien og Holland, i Rhein-Maas-området.

Mens Danmark har givet i Tyskland boende personer lov til – i et hvis omfang – at besøge familiemedlemmer i Danmark, har den tyske regering besluttet at forlænge de eksisterende grænsekontroller til og med den 15. maj. Det synes vi er forkert. Som sammenslutning af danske og tyske politiske ungdomsorganisationer, opfordrer vi til, at den danske og tyske regering går i dialog og fremlægger en plan for en kontrolleret grænseåbning.

Artiklen fortsætter under annoncen

Vi støtter forslaget fra de to mindretalspartier, SSW og SP, om følgende trinvise genåbning af grænsen:

Trin 1

Nære familiemedlemmer – forældre, børn, bedsteforældre, søskende, ægtefæller og samlevere – må krydse grænsen for at besøge hinanden. Dette gælder også for personer, der har brug for lægelig behandling på den anden side af grænsen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Trin 2

Borgere med bopæl i grænseregionen Sønderjylland-Schleswig må krydse grænsen.

I den videre proces skal alle borgere – også turister – fra Slesvig-Holsten og Danmark have mulighed for at krydse grænsen igen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Målet er i sidste ende, at alle grænseovergange åbnes og menneskene frit kan krydse grænsen igen.

2020 skulle blive året hvor genforeningen, 100-års mindretal på begge sider af grænsen og specielt den harmoniske sameksistens og det gode samarbejde i grænselandet skulle fejres. Det er ikke muligt på grund af pandemien, men alligevel vil vi – som politiske ungdomsorganisationer – sende et signal om, at åbne grænser er vigtige og at den dansk-tyske grænse burde åbnes igen hurtigst muligt.

Artiklen fortsætter under annoncen

Tobias Klindt – formand Jungen SPitzen  

Kristian Lausten Madsen – landsformand Venstres Ungdom

Jonas Häbel Beck – formand Konservativ Ungdom Aabenraa

Peter Graugaard Nissen – formand Radikale Venstre Sønderjylland

Jonas Haase – formand Socialdemokratisk Ungdom Aabenraa

 Christopher Andresen – landsformand SSWUngdom

Maximilian Mordhorst – landsformand Junge Liberale Schleswig-Holstein

Nele Johannsen og Jasper Balke – ordførere for Grünen Jugend Schleswig-Holstein

Simon Bull – landsformand Jusos SH

Birte Glißmann – landsformand Junge Union Schleswig- Holstein

HUSK – Støt den lokale handel i en svær tid! 

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
24. juli 2021 Kultur, Sønderborg

Vores Sønderborg sørger for musik i byen

24. juli 2021 Kultur

Lørdag formiddag klokken 11 begyndte Down Town Dynt at spille i Apotekerhaven og en stor del af deres fanskare var på plads, så de kunne få det hele med. “Ja, vi starter en time tidligere end annonceret og det skyldes, at jeg skal videre til et andet job”, sagde Brian O’Driscoll, som sammen med sin […]

Læs mere...