Debatindlæg: Derfor satser Sønderborg Kommune på biogas

30. april 2021 Gråsten

Byrådsmedlem Rikke Lock Harvig, Socialdemokratiet, skriver:

Sønderborg Kommune har en vision om at blive CO2 neutral i 2029 oget er ikke bare et prestigeprojekt. Det er absolut nødvendigt og i 11’te time. Det er ikke for at trække noget ned over hovederne på borgerne. Tværtimod er jeg er ikke et sekund i tvivl om, at det er den her vej flertallet af borgerne ønsker at gå.

Det handler om at komme af med fossile brændstoffer og bæredygtig omstilling – det handler om vores alles fremtid. Vi bliver nødt til at tage ansvar og vi skal ændre vores tankegange og se muligheder frem for begrænsninger. For det her er ikke bare en tung byrde. Der er så mange gevinster at hente, hvis vi vil se dem.

Artiklen fortsætter under annoncen

Før det første er helt centrale elementer i omstilling fra fossile brændstoffer til vedvarende energi, vind og sol. Men de har også to helt klare begrænsninger. Solen skal skinne og vinden skal blæse. Udover at vi selvfølgelig stadig skal satse benhårdt på både på vind og sol, er det også afgørende, at vi bliver langt bedre til at lagre energi.

Ikke mindst skal vi også satse på andre sektorer. Eller mere præcis – vi skal binde sektorerne sammen. Netop her spiller udviklingen af biogas en helt central rolle. Biogas er det tredje ben i den grønne omstilling som det ser ud nu.

Artiklen fortsætter under annoncen

Forskning og teknologiudvikling af bioøkonomiske løsninger går rivende stærkt. Og hvad er så det? Bioøkonomi? Kort sagt en anden måde at tænke produktion og forbrug på. Det er en om-tænkning af lineær økonomi til cirkulær økonomi. Det er præcis de produktionsvilkår fremtiden byder på.

Det, vi normalt betragter som affald, skal i fremtiden fungere som værdifuldt input i ny produktion. Faktisk vil affald ikke eksistere i fremtiden – præcis som affald ikke eksisterer i naturen. Især handler det om at udnytte biologiske ressourcer. Det er præcis hvad der sker i et biogasanlæg. Ja, der er problemstillinger, men det er netop problemerne der kan være med til at løse fremtidens udfordringer. Det ér allerede en god løsning.

Men fremtiden byder på så meget mere inden for biogas. Der er potentiale for udnyttelse af biprodukter, mere energi per ton biomasse og biobrændstoffer til lastbiler og fly. Og nej det er ikke bare tom snak – det er hvad der aktuelt forskes i på DTU. Der forskes desuden i om en del af biomassen kan erstattes af tang – sukkertang, som faktisk indeholder flere interessante stoffer en nogen landbaseret plante. Potentialet og mulighederne er mange.

Vi har alle oplevet centraliseringen. Arbejdspladserne forsvinder. Skolerne lukker. De unger flytter ind til byen efter uddannelse og arbejde og de vender ikke tilbage. Købmanden kan ikke længere få økonomien til at rende rundt.

Artiklen fortsætter under annoncen

Bioøkonomi giver os en chance for at vende denne negative spiral. Få produktion ud i landområderne. Fremtidens virksomheder i bioøkonomi bliver afhængige af produktion der hvor råvarerne er. Der vil blive behov for at tiltrække kvalificeret arbejdskraft. Det er et nyt eventyr der i den grad kan vende centraliseringen.

En national målsætning for Danmark om 70 procent reduktion af CO2 i 2030 giver os vind i ryggen her i Sønderborg. Det vil føre os tættere på at indfri verdensmålene – vi kan slå igen mod klimaforandringer og temperaturstigninger. Vi har alt at vinde, lokalt, nationalt og globalt. Men det kræver altså, at vi tør handle. Det kræver politisk mod, sammenhold og vilje.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
6. maj 2021 Sønderborg, Debat

Debatindlæg: Iskonditoriets ejer ser en bilfri Sønder Havnegade som en fordel for os alle

6. maj 2021 Sønderborg

Christian Telling, Iskonditoriet, Sønder Havnegade, skriver: Onsdag aften bragte SønderborgNYT nyheden om, at Sønder Havnegade lukkes for kørende trafik i juli og august – og det gav en lang række kommentarer på SønderborgNYTs Facebookside – og ordene i kommentarsporet fik Christian Telling fra Iskonditoriet til at reagere: Først vil lige nævne, at jeg vel er […]

Læs mere...