Debatindlæg: Er biogasanlæg på 70.000 kvadratmeter med 26 meter høje tanke et almindeligt landbrug?

10. maj 2021 Gråsten
Biogasanlæg. Pressefoto
Biogasanlæg. Pressefoto

Lars Lenger, Kværs, skriver:

I optakten til at gennemføre lokalplan med mulighed for at opføre et tungt industrianlæg – miljøklasse 7 – ved Kværs kan samtlige politikere i Sønderborg byråd umuligt være gået glip af den massive lokale modstand.

Alligevel vedtager man lokalplanen på et tyndt grundlag. – ’gyllegrundlaget’ og ’nødvendigheden for fortsat landbrugsdrift’.

Beslutningen i Teknik- og Miljøudvalget om at bygge på ’nødvendig for fortsat landbrugsdrift’ giver store konsekvenser for det omkringliggende miljø, og er en beslutning som pådrager mange mennesker store konsekvenser.

Artiklen fortsætter under annoncen

Udvalgets beslutning om at lave lokalplanen på landbrugsmæssig grundlag, gør at Nature Energy ikke skal overholde nær så strenge regler, som hvis området blev klassificeret til industrianlæg. Herunder støjgrænser, gener til naboer samt de omfattende lugtgener.

Gyllegrundlaget for byggeriet kan man som borger ikke blive klog på, bolden bliver konstant sparket videre mellem Sønderborg Kommune, Nature Energy og Bioenergi Syd – næste aktindsigt hos Sønderborg kommune bliver gyllegrundlaget.

Artiklen fortsætter under annoncen

Niras beskriver i VVM-redegørelsen at Nature Energys biogasanlæg ligner almindelige landbrug.

Det er ikke almindelighed i Danmark, at møde landbrug på 70.000m2, med otte styk 26 meter høje tanke og lastbiler kørende hvert andet minut. Har forvaltningen forelagt Teknik- og Miljøudvalget dette?

Hvor er kæden hoppet af og hvem har ikke læst opskriften eller hvem har skjult vigtige elementer i små fordrejede konklusioner?

Hele Sønderborg Kommunes proces omkring biogasanlæg ved Kværs er hastet igennem, så statens frister for overkompensering til byggeri af biogasanlæg kan overholdes. Nature Energys investorer kan se frem til 15 procent i afkast af deres investering, mens den danske befolkning skal betale op mod 1 procent for at have lidt opsparing i banken.

Artiklen fortsætter under annoncen

Nu skal hele processen heldigvis gå om – og der er mulighed for, at politikerne og landmændene kan tænke sig om en ekstra gang.

Politikerne kan nu lytte til befolkningens ord og handle derefter- stop industribyggeriet og genopret det oprindelige landbrug.

Landmændene kan lave aftaler med andre biogasanlæg – for i Kværs har det enormt lange udsigter. Vi kæmper videre og prøver at råbe sandhederne op til politikerne i Sønderborg kommune – men der er langt ind til Sønderborg Byråd her fra udkantsbyen i udkantskommunen.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
28. juni 2022 Tour de France, Sønderborg

Symfoniorkestret spiller for Tour de France-tilskuere og for cykelryttere

28. juni 2022 Tour de France

På søndag, når Tour de France-rytterne suser væk fra Gråsten, så kommer de forbi vognmand Knud Erik Heissel og tæt ved ham står Sønderjyllands Symfoniorkester på deres store friluftscene, hvor de i løbet af eftermiddagen spiller hele tre gange. “Vi har sat et program sammen, så publikum kommer til at lytte til både dansk og […]

Læs mere...