Debatindlæg: Et biogasanlæg i Kværs er stadig den rigtige beslutning

23. april 2021 Sønderborg

Byrådsmedlem Rikke Lock Harvig, Socialdemokratiet, skriver:

I den grønne omstilling skal vi som energikilder satse på vind, sol og biogas. Forhåbentlig kan vi på sigt satse på andre teknologier. Men det er de tre ben, vi står på nu. Handling SKAL der til NU! Klimaet skriger på det. Vores fremtid står på spil. Så enkelt er det.

Placeringen af biogasanlægget ved Kværs er besluttet på baggrund af et omfattende analysemateriale. I min optik er placeringen stadig den bedste. Andre placeringer har været undersøgt b.la. Blans, men analysen viste at den ikke var optimal. Beskyldningerne om borgmesterens indblanding har intet på sig – og jeg tager stærkt afstand til disse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Ja, der har været mange klager. Men mange af anklagerne er ude af proportioner. Der foregår ikke noget fordækt, der er ingen penge under bordet og der er ikke nogen der sidder med viden andre ikke har. Det er ganske enkelt ansatte, der gør deres bedste for at passe deres arbejde til størst mulig gavn for flertallet. Vi har lyttet. Vi har omlagt vejadgang – og vi har forsøgt at imødekomme naboer. Vi har været i meget tæt dialog med borgene i området. Men vi er ikke blevet overbevist om at anlægget skal bygges et andet sted. Derfor står beslutningen om placeringen stadig fast.

Artiklen fortsætter under annoncen

Der er kø ved håndvasken i disse dage. Først for står Dansk Folkeparti. Stefan Lydal mener pludselig at processen har været kritisabel. Hvilken del må jeg så spørge?

Dernæst står Venstre og det på trods af at de stemte for Biogasanlægget hele vejen igennem. Man kan undre sig. Jeg hørte ingen kritiske røster undervejs i processen. Det er så simpelt, som det gamle citat: “Sejren har mange fædre, mens nederlaget er forældreløst”.

Hvad skal der ske nu?

VVM’en blev tilbagesendt til fornyet behandling fordi der er opstået usikkerhed i forhold til hvor meget overfladevand en nærstående bæk kan håndtere. Det er ærgerligt at vi lavede fejl, og det vil vi selvfølgelig rette op på. Men godt for os alle at fejlen blev opdaget. Forvaltningen har desværre ingen tidshorisont, men det arbejdes der benhårdt på, at vi får snarest.

Artiklen fortsætter under annoncen

Der skal styr på vejadgangen og her er forvaltningen i tæt dialog med bygherre. Den del har jeg også tiltro til kommer i orden.

Det er selvfølgelig overhovedet ikke i orden, at en misforståelse har ført til at NatureEnergy har påbegyndt byggeriet uden byggetilladelse. Men vidende om det har vi ikke været. Det er vi nu – og har derfor stoppet byggeriet indtil der er styr på formalia.

Derfor kan der naturligvis ikke bygges videre inden der foreligger en revideret VVM og den meget omtalte byggetilladelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Min tillid til forvaltningen er intakt. De knokler benhårdt på at yde det bedste for flertallet. Jeg står 100% bag min borgmester. Han ved ikke mere end vi andre i Teknik- og Miljøudvalget – og jeg har i hvert fald ingen hemmelig viden haft. Dernæst står jeg stadig ved min beslutning om biogasanlægget i Kværs. Borgerne skal naturligvis kunne regne med at vi politikere tør stå ved vores beslutninger – også i valgtider.

 

 

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
8. august 2022 Politik, Sønderborg

Unibrew og ReKom gør klar til gadefest ved havnefronten

8. august 2022 Politik

Gadefest Tour er et initiativ fra Royal Unibrew og ReKom Group og konceptet transformerer midlertidigt gaderummet til et pulserende fællesskab, hvor der er plads til store som små armbevægelser. Det ændrer rammerne for hvordan borgerne oplever samt bruger byen og dens rummelighed. Det er et åbent event, der er gratis at deltage i, skriver Unibrew […]

Læs mere...