Debatindlæg: Hvad med friskolebørns sikkerhed i busserne?

11. december 2019 Debat Skrevet af: Ole Kæhler

Forældre fra Kegnæs Friskole skriver:

Friskoleelever helt ned til 0. klasse er taget som gidsler i det der mest af alt kunne minde om en spareøvelse fra Sønderborg Kommunes side.

Fra efterårsferien i år har Sønderborg Kommune valgt, at der kun skal være én eftermiddagsbus fra Kegnæs til Sønderborg efter endt skoledag for de godt 110 elever, der går på Kegnæs Friskole. Tidligere år har der været to busser på dette tidspunkt, netop for at lette presset samt belastningsgraden på busserne og for at højne sikkerheden for eleverne.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det betyder overfyldte busser som er fyldt til bristepunktet og en bussikkerhed under al kritik.

Vi oplever i det daglige:

Buschauffører der opgivende ryster på hovedet og oplever sig klemte i situationen – og køre tider der skrider, fordi der ikke er taget højde for, at der skal ca. 100 elever på bussen, på Kegnæs.

Inde i bussen fortæller børnene om, at børn under 11-12 år må sidde 3-4 børn på hvert sæde og de ældste børn må tit stå op hele vejen til Sønderborg. Børnene oplever sig klemte som sild i en tønde, de er utrygge ved den pressede situation og oplever at flere børn til tider vælter under kørslen, fordi de står så mange op i bussen. En utryg situation og potentielt en meget farlig og dødelig situation med en utrolig ringe trafik sikkerhed.

Artiklen fortsætter under annoncen

Børn der strander forskellige steder (uplanlagt) og børn der ikke kan komme med de videre busforbindelser fra Sønderborg busstation.

Der er forsøgt konstruktiv dialog med såvel politisk som kommunal side, og der har været udvist stor tålmodighed hvor eventuelle alternativer er afprøvet, men uden held.

Så ja, vi oplever desværre, at der lige nu skabes et A og et B hold, og hvor de frie skoler udgør B-siden og bliver nedprioriteret. Men kære kommune, I rammer desværre de mest sårbare i dette ”spil” – nemlig forsvarsløse børn helt ned til 5-6 års-alderen, som, for at komme ud på deres friskole, tilsyneladende må køre i overfyldte busser. Og med en risiko for, at når bussen en dag kører galt, desværre kasn få alvorlige konsekvenser for vores børn.

Artiklen fortsætter under annoncen

Er det et rimeligt sted at spare eller at gå på kompromis?

Er det virkelig det børnesyn kommunen gerne vil bedrive?

Løsningen er simpel – og da særligt de mulige konsekvenser taget i betragtning – at rutebussen som alligevel kører til Hørup Centralskole om eftermiddagen, også tager vores børn med det sidste lille stykke retur til Sønderborg.

Kære Sønderborg Kommune – hvordan vil I have det, den dag det her ender galt og en traktor eller lignende kører ud foran en så overfyldt bus og vi tør slet ikke tænke tanken til ende.

Artiklen fortsætter under annoncen

En løsning er på vej

Formanden for Teknik- og Miljøudvalget, Aase Nyegaard siger til SønderborgNYT:

“På det seneste møde i udvalget har vi bedt forvaltningen holde et møde med ledelsen og forældrebestyrelsen på Kegnæs Friskole, så der bliver fundet en løsning”.

Privat foto

20. maj 2024 Frivillige, Sønderborg

SINDs Folkekøkken har sat dato på åbningen

20. maj 2024 Frivillige

Torsdag den 30. maj åbnes døren til SINDs Folkekøkken i Frivillighedens Hus – og der bydes på en måltid mad til bare 20 kroner for voksne og ti kroner for børn. Det fortæller Claus og Knud fra styregruppen. Aftenens menu er: Flæskesteg med hvide hartofler og brun sovs. Hertil er der rødkål og bønner. ”Formålet […]

Læs mere...