Debat: I aften skal Augustenborgs Fjernvarmebrugere stemme

24. juni 2021 Augustenborg

Bo Vistisen, Augustenborg, skriver: 

Det hele kan ske på et splitsekund. Det må ikke gå galt. Et ja fra de fremmødte på den ekstraordinære generalforsamling i Augustenborg Fjernvarme i aften, torsdag, kl. 19.30 i Augustenborg Hallerne kan udløse en økonomisk katastrofe for aktieselskab i den lille andelsforening Augustenborg Fjernvarme. Foreningen lukkes ned og de 1375 brugere overføres til Sønderborg Fjernvarme under Sønderborg Varme på godt og ondt. Alle brugere har en stemme og må tage denne beslutning.

Artiklen fortsætter under annoncen

Deres egen bestyrelse anbefaler det og sammen med Sønderborg Fjernvarme og de synes at have travlt med, at få stemt mandatet igennem, der fratager Augustenborg Fjernvarmes deres selskab før nogen egentlig rigtigt opdager noget. Et simpelt flertal og løbet er kørt.

Alle aftaler er lavet. Alle synes at have interesser i planerne. Bestyrelsen, Ernest Young, Kromann Reumert, Sønderborg Varme, Sønderborg Kommune, Teknik- og Miljøforvaltningen, Nature Energy, ProjectZero.

Alle ved, at det lille veldrevne og lokalt forankrede selskab skal bruges til at finansiere rørledningen fra Sønderborg over Glansager til Augustenborg.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det er en større kommunal udbygning af forsyningsnettet, der skal finansieres af Augustenborg Fjernvarme. Der skal regnskabsmæssigt vrides 59 millioner ud af selskabet, inden regnskabet lukkes og slukkes, som et ugenkendelig tomt skrog.

66 års lokal andelsforeningsarbejde er spildt. Mange af os ved end ikke i dag – eller har glemt – hvad andelstanken gik ud på. Fællesskab og sammenhold.

Til ejerne har man fortalt, at deres selskab intet er værd i forhold Sønderborg Fjernvarme som det regnskabsmæssigt skal fusioneres med inden det hele ender i Sønderborg Varme. Ja de skal endda betale et engangsbeløb på 2.263 kr. pr. andelshaver for at ‘få lov’ til at blive medlem Sønderborg Fjernvarme, hvis andelshavere har en negativ formue på -29.505 kr. Men sandheden er en helt anden. Alle ved at andelshaverne i Augustenborg Fjernvarme i dag har en positiv formue. Der er jo ingen gæld! Det meste er betalt og afskrevet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Kan man det og må man det? Er det lovligt, at bestyrelsen for en andelsforening i den grad omgår sandheden i et foreningsdemokrati, blot fordi at man ved, at normalt kun ca. fem procent interesserer sig for selskabets virksomhed som aktionær og investor.

Ja det er fuldt lovlig, hvis man kan få ‘hånd og halsret’ over et firma og dets regnskaber fra årets begyndelse til likvidation og så er Ernest Young eksperter i den slags. Det er ligesom at give sin pin-kode frivilligt væk eller tage bolsjer fra børn.

Artiklen fortsætter under annoncen

Derfor ser man også ‘Sammenlægningsaftalen’ definere en hel masse. For eksempel at selskabet overtages øjeblikkelig  og med tilbagevirkende kraft. Vedtægtsændringer og bemyndigelser til bestyrelsen. Likvidator skal også have frie hænder til styre nedlægningen af selskabet frem til regnskabet endelig afleveres og lukkes.

Ingen har fortalt sandheden, fordi planen er lagt af Sønderborg Varme, Sønderborg Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning og de tunge drenge. Alt dette er bestyrelsen helt klar over. De ved godt, at aktionærernes værdier skal overdrages til Sønderborg Varme og dermed reinvesteres og finansiere en rørledning til Augustenborg, men fortæller ikke ejerne om planerne og deres konsekvens. Alligevel underskriver de alle papirer og kontrakter på foreningens vegne, så det hele kan lovliggøres og kan istandsættes på et splitsekund. De skal bare have ja.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hvis man tænker på at resultatet måske bliver et nej, ja så har Augustenborg Fjernvarme ved årets slutning et helt almindelig regnskab, der ikke krævede en investering på 59 millioner. En god solid og selvbestemmende andelsforening.

Jeg siger ikke, at det kunne være en idé at udbygge forsyningsnettet for Sønderborg Kommune, men vil man lave en ny rørføring, må man selv betale den. Og vil man gerne overtage abonnenterne i Augustenborg Fjernvarme, så må man betale for det.

Hvorfor skulle Augustenborg Fjernvarme finansiere alt dette gratis for Sønderborg Kommune?

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
7. oktober 2022 Kultur, Sønderborg

Historisk Festival kredser om hertugerne

7. oktober 2022 Kultur

Sønderborg Slot danner i efterårsferien rammen om en helt særlig tidsrejse, når vi tirsdag den 18. oktober 2022 inviterer alle til en historisk festival i hertugens fodspor, skriver slottets ledelse. I centrum for dagen står både Sønderborg Slots forhenværende slotsherre hertug Hans den Yngre, hertug af Slesvig-Holsten-Sønderborg samt hans 23 børn og Louise Auguste, hertuginde […]

Læs mere...