Debat: Kunst er for alle – og mulighederne er mange

27. juli 2021 Debat Skrevet af: Redaktion

Byrådsmedlem Bjørn Allerelli Andersen, Socialdemokratiet, skriver:

Jeg bryder mig i bund og grund ikke om ordet ”finkultur”. Ordet i sig selv er ekskluderende og giver visse former for musik og kunst et kunstigt skær. Selvom megen kunst er skrevet og lavet af en elite, er kunst vel for alle, og kunsten fortjener at nydes af alle.

Prisen for entré til koncerter og udstillinger er ofte høj og i sig selv dermed ekskluderende, så lavere priser for at kunne nyde kunst og musik vil have en positiv effekt og også tiltrække gæster, der ikke er vokset op med netop den form for kultur.

Artiklen fortsætter under annoncen

Kultur er, uanset hvad, vigtigt for sammenhængskraften i samfundet. Derfor mener jeg, at vi bør støtte og pleje kunst, musik, teater og revy samt alle de andre gode fritidstilbud yderligere. Nordals Festival, Augustiana, Sønderjyllands Kunstskole, ringriderfesterne, Det Sønderjyske Sangcenter, Balletskolen, Sønderborghus og Det Regionale Spillested med Ungdomshuset “Mejeriet”, Sønderjyllands Symfoniorkester og mange andre initiativer.

For et stykke tid siden, inviterede vi et ungt par med til symfonikoncert, og resultatet var overvældende. Efter koncerten blev jeg gjort opmærksom på, at det ikke var en engangsforestilling, men at vi snarest bør finde en passende koncert, så interessen var i den grad vakt. Et glimrende eksempel på, hvordan en ”eyeopener” kan udvide livskvaliteten og finde genklang hos nye grupper, der ikke tidligere har nydt den slags musik. Blot blev jeg bedt om at tie stille udadtil, fordi vennekredsen nok ikke vil synes, at det er særligt fedt, så måske et glimrende eksempel på, at et bredere kendskab til kunst og musik vil få større appel i bredden, hvis der i højere grad tages hånd om emnet i folkeskolen og på ungdomsuddannelserne. Inkluderende skolekoncerter kunne være formen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Børn elsker musik. Tænk hvis alle kommunens børn og unge fik mulighed for at lære at spille på et instrument. Det at kunne udfolde sig musikalsk, udvikler også sociale kompetencer og styrker finmotorikken – og ikke mindst, skaber mange gode relationer og oplevelser, og med de mange dygtige professionelle musikere, vi allerede har i Sønderborg, bør vi fastholde et stort udvalg af linjer på MGK, Musikalsk Grundkursus, der passer med de uddannelser, der videre tilbydes på de danske musikkonservatorier.

Artiklen fortsætter under annoncen

Oplevelserne og mulighederne er mange, men forudsætningerne for ikke at vælge kulturen fra, skal være til stede, så der ligger en bunden opgave i at undervise de kommende generationer i de muligheder, der ligger i lige for vores fødder.

Livskvaliteten længe leve!

 

20. april 2024 Kultur, Gråsten

Den Kongelige Køkkenhave åbner den 2. maj

20. april 2024 Kultur

Den Kongelige Køkkenhave ved Gråsten Slot åbner sæsonen torsdag den 2. maj kl. 10, så man igen kan nyde den smukke køkkenhave, skriver Sønderborg Kommune. Frivillige fra køkkenhavens Frivilligforening vil i forbindelse med åbningen vise gæster og interesserede, hvordan podningen af æbletræer foregår. Derudover vil børn fra den lokale børnehave Tumleby plante græskar og squash, […]

Læs mere...