Debatindlæg: Modstanderne mod biogasanlæg i Kværs mødtes med politikere

11. maj 2021 Politik
Arkivbillede
Arkivbillede

Hans Jørgen Vaarberg, Styregruppen for modstanden mod Biogas i Kværs, skriver:

Efter over to år med invitationer var borgmester Erik Lauritzen og Teknik- og Miljøudvalgsmedlem Rikke Lock Harvig på besøg hos styregruppen for modstanden mod placering af et biogasanlæg ved Kværs.

Vi takker for tiden de brugte en del af deres tirsdag her, hvor styregruppen orienterede om deres vedvarende kamp for placeringen af biogasanlægget og deres store opbakning i lokalsamfundet. Gruppen gav opdaterede eksempler på argumenter for deres modstand.

Artiklen fortsætter under annoncen

Blandt andet ved at foreslå politikerne at kigge på den ulovligt opførte tank, som jo visualiserer forholdene noget mere virkelighedstro end billederne i den nu ophævede miljørapport.

Energistyrelse´s nyhedsbrev fra december blev fremlagt: ” …har modtaget et uventet stort antal ansøgninger om støtte fra biogasanlæg under de tidligere, nu lukkede, støtteordninger. En foreløbig gennemgang af ansøgningerne viser, at der kommer 10 PJ  – cirka en tredjedel – mere biogas i 2030 end tidligere fremskrevet. Samlet set forventes produktionen at være på ca. 42 PJ i 2030. Anlæggene har ret til støtte, hvis de opfylder kravene og det øger støtteomkostningerne til 6,6 milliarder kroner frem mod 2030.”

Artiklen fortsætter under annoncen

”Det her er en meget uacceptabel situation, der tydeligt viser svagheden ved den gamle støttemodel, som et bredt flertal i Folketinget heldigvis har sat en stopper for, så vi ikke kommer til at stå i en lignende situation igen. Jeg har bedt Energistyrelsen om at sætte fart på arbejdet med at vurdere, om vi med den høje støtte overkompenserer producenterne af biogas og undersøge, hvem der modtager støtten. Så snart jeg får resultaterne, vil jeg vende dem med forligskredsen”, sagde klimaminister Dan Jørgensen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det ovenstående understøtter efter vores mening påstanden om at anlægget er presset igennem og alene bygges af økonomiske grunde, fordi CO2-effekten opfyldes af de bestående anlæg i området.

Styregruppen gjorde opmærksom på, at de mener, hele byrådet har fået mangelfulde eller misvisende informationer i flere forhold i forløbet med godkendelse af biogasanlægget.

Derfor har Byrådet været medvirkende til at presse biogasanlægget igennem, så der kunne hentes overkompenseret støtte, hvilket yderligere har medvirket til en uholdbar arbejdssituation i Teknik- og Miljøafdelingen.

Artiklen fortsætter under annoncen

 

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
30. juni 2022 Samfund, Sønderborg

Autocampere får nye p-pladser – det skal få dem væk fra Slotskajen

30. juni 2022 Samfund

Politikerne i Teknik-, By- og Boligudvalget har tilbage i februar udpeget tre områder, som i en forsøgsperiode skal fungere som P-plads for autocampere og trække autocamperne væk fra Slotskajen. “Forvaltningen har fundet otte områder og vi valgte de tre af dem”, siger udvalgsformand Kirsten Bachmann til SønderborgNYT. Hun fortæller, at det vigtige er, at pladserne […]

Læs mere...