Debatindlæg: Nu bliver der lagt mærke til Nordborgs genforeningssten

29. oktober 2020 Nordborg

Aase Nyegaard, fmd. for Teknik- og Miljøudvalget, skriver:

Den 5. maj havde vi på Teknik- og Miljøudvalgsmødet et punkt med skitseprojekter for Søvænget. I budgetaftalen var der afsat 1 million kroner.

Der var skitseret to forslag. Begge forslag handlede om et mindre parkanlæg, som anlægges i græs og med et gennemskærende stiforløb. I tilkobling til stien er der en mindre plads med opholdsmuligheder og genforeningssten.

Pladsen omkranses af et bed med buskroser og spredt i anlægget sættes solitære dronningebuske. Der er desuden skitseret en mindre træbro over åmundingen og renovering af eksisterende støttemur mod Bækgade.

Artiklen fortsætter under annoncen

Både forvaltningen og politikerne i udvalget – som repræsenterer hele byrådet – troede, at vi havde alle oplysninger og godkendte punktet i god tro. Slots- og Kulturstyrelsen var blevet spurgt om flytningen af den fredede sten og det samme var Nørherredhus.

På det tidspunkt var ingen klar over Nordborg Sangforenings rolle.

En meget beklagelig fejl.

Det blev vi gjort opmærksom på og den fejl har vi reageret på ved at tage sagen op igen. Et flertal i udvalget valgte at fastholde den nuværende placering.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det nemmeste ville være at flytte stenen tilbage.

Men fordi vi har lavet en beklagelig fejl en gang – ved ikke at ha’ taget kontakt til Nordborg Sangforening, skal vi ikke begå en ny fejl.

Der er ingen, der har ejendomsret til en mindesten – den er fælles kulturarv og tilhører os alle i samfundet og derfor må vi også lytte til andre end Sangforeningen.

Som byråd har vi ansvar for at tage beslutninger, som de fleste i lokalsamfundet kan være tilfredse med.

Jeg har modtaget flere mails og opringninger fra borgere både for og i mod stenens placering. Når jeg samtidig læser alle de kommentarer, der er på de sociale medier, så er der også mange, der ikke kendte til stenen og mange synes, at den har fået en flot placering, hvor den bliver lagt mærke til.

Artiklen fortsætter under annoncen

Vi skal anerkende den historie som genforeningsstenen har – og også den indsats som Nordborg Sangforening har gjort gennem mange år. Derfor er der også mange følelser i spil i denne sag.

Jeg synes, at vi skal forsyne Søvænget med et flag og en tavle, der beskriver historien og Nordborg Sangforenings betydning.

 

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
23. juni 2021 Kultur, Sønderborg

Hyggelig Sankt Hans på Fluepapiret

23. juni 2021 Kultur

En lille smule regn ødelagde ikke Sankt Hans-aften på Fluepapiret, hvor folk hyggede sig, mens  Michael Vogensen og Petersen spillede og sang – og lidt senere dukkede Ballonklovnen Finn også op og lavde sjove ballonfigurer til en masse af de børn, som havde taget deres forældre med til Strandpromenaden. Et ekstra krydderi på aftenen var, […]

Læs mere...