Debatindlæg: Overdragelse af Augustenborg Fjernvarme koster ejerne penge

21. juni 2021 Augustenborg

Bo Vistisen, Augustenborg, skriver:

Alle borgere i Augustenborg by, der varmer deres huse op med fjernvarme og mere end 95 procent af dem er medejere af den privatejede virksomhed, aktieselskabet Augustenborg Fjernvarme. Mange ved det ikke. De tror, at varme er – ligesom el, vand, telefon og internet – udenfor deres kontrol.

Men i Augustenborg by er det anderledes. Her ejer borgerne selv hele fjernvarmens forsyningsnet, kraftvarmeværket og deres abonnement. Alt er privatejet i et andelsselskab. For at bevare kontrollen med det, må man møde op til selskabets generalforsamling og bruge sin stemme. Kun få gør det. Derfor er det lykkedes Sønderborg Varme, Sønderborg Kommune, Nature Energy, ProjectZero og de store boligselskaber, at infiltrere bestyrelsen, så de har 100 ud af 1375 stemmer.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det hele er et led i en flerårig plan om, at kunne udbygge og kontrollere hele kommunens fjernvarme og forsyningsnet.

Der er bare lige det lille men og det er, at Augustenborg Fjernvarme er privatejet og betalt. Firmaet er velfungerende og løser sin opgave med at levere varme til byen fuldt tilfredsstillende, men kommunen har ikke kontrollen. Og her ligger problemet, for andelsselskabet styres af et sæt vedtægter fra en anden tid, hvor meget var lokalt styret. De blev skrevet for 66 år siden og tillader et simpelt flertal, der møder op at bestemme. Så nu forsøger Sønderborg Kommune at få rettet op på det en gang for alle. De vil overtage firmaet og indlemme det i Sønderborg Varme.

Artiklen fortsætter under annoncen

Sønderborg Kommune bruger derfor al sin magt og indflydelse.

Overskriften er, at man ønsker at sammenlægge med Sønderborg Fjernvarme. Men ved sammenlægninger er der en lov om, at brugerne i begge selskaber skal være ligeværdige. I Sønderborg er de stærkt forgældede og i Augustenborg er de rige. Men det er her finten kommer ind. Hvis man nu kan forgælde Augustenborg ned til samme niveau som Sønderborg, så slår man to fluer i samme smæk.

Det viser sig nemlig at der er værdier for små 59 millioner.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hvordan nu det?

Jo, det er ligesom at eje et hus der er fuldt betalt. Du kan med lethed optage lån i det hele og få kontanter i hånden. Men det viser sig faktisk, at man kan få tre fluer i et smæk, hvis pengene bruges på at bygge en rørledning fra Augustenborg, forbi Nature Energy og til Sønderborg.

Det er altså værdien i mursten i Augustenborg Fjernvarme, der skal finansiere rørledningen for kommunen. For bagefter skal begge firmaer slagtes og lægges ind under Sønderborg Varme.

Artiklen fortsætter under annoncen

Behøver jeg at sige, at vejen dertil sandsynligvis er smykket med mange gode bestyrelsesposter, ben og vennetjenester.

Torsdag den 24. juni kl.19.30 stemmes der i Augustenborg Hallerne stemmes der om denne plan.

Er du fjernvarmebruger i Augustenborg by, er du automatisk medlem og kan møde op. Faktisk står dit navn i mødeprotokollen – du forventes at komme.

Der er kun et punkt, der skal stemmes om, men der er lige tre ting, der skal legaliseres.

Bestyrelsens hidtidige handlinger – fordi de har allerede ulovligt skrevet under på en vedtægtsændring, der fratager de nuværende ejere ejerskabet samt på godkendelsen af en Sammenlægningsaftale.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det med bestyrelsen er jo fordi, Sønderborg Fjernvarme holder møde samme dag en halv time før, hvor de underskrevne aftaler indgår, skønt de ikke er vedtaget. Det samme gør sig gældende, når Teknik & Miljø med Aase Nyegaard for bordenden holder møde dagen før, onsdag den 23. juni, hvor kommunen anbefaler at stemme for aftalen. Her er de samme underskrevne dokumenter tilstede.

Alle disse møder og beslutninger tager udgangspunkt i, at I, kære borgere og andelshavere, har stemt ja til at forære jeres formue på 59 millioner kroner væk. Og skønt man kan grave et så stort et beløb ud af jeres andelsselskab, så er det ikke nok. I må derfor yderligere betale 2.263 kroner for at forgælde jer i samme grad som Sønderborg Fjernvarme.

Møder I op og stemmer nej, ja så har I stadig jeres velfungerende fjernvarme og jeres formue intakt. Skal vi ind i større forsyningsnet, så sælg det i stedet for at forære det væk. Det er en privat virksomhed, som Sønderborg Kommune kun kan overtage med list på denne generalforsamling.

Og gider I ikke at møde op, ja så kan I brøste jer med, at Augustenborg by finansierede den nye store fjernvarmerørledning. Længere er den ikke.

Og det kan I, kære læser, så tænke lidt over – særligt hvis I er fjernvarmebrugere i Augustenborg og dermed aktionærer i et privatejet andelsselskab.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
5. december 2022 Kultur, Sønderborg

Brecklings Bogcafé gav lidt indsigt i krimi-tanker, obduktioner og filmarbejde

5. december 2022 Kultur

Søndag eftermiddag fandt årets sidste udgave af Brecklings Bogcafé sted i Sønderborghus, hvor godt 160 gæster lyttede til værten Allan Breckling, forfatterne Louise Nielsen og Karen Inge Nilen samt filmproducer Kasper Gravesen, som skal filme Karen Inge Nielsens grænselandskrimier. Først på scenen var Louise Nielsen, som fortalte, at hun gennem længere tid gik med ideerne […]

Læs mere...