Debatindlæg: SF efterlyser ‘retfærdig rengøring’

23. juni 2021 Sønderborg

Byrådskandidat Jørgen Jørgensen, SF, skriver:

Temmelig ubemærket har vi netop passeret den internationale dag for retfærdig rengøring. Der findes åbenbart dage for det meste. Men mon byrådet i Sønderborg var på gaden for at fejre denne dag for retfærdig rengøring? Næppe.

Sidste år ved budgetvedtagelsen besluttede man nemlig at udlicitere rengøringen i de kommunale institutioner, med det formål at spare otte millioner kroner på rengøringen på Jyllandssiden og 11 millioner på Alssiden. At det var midt i en corona-epidemi, hvor vi alle vaskede hænder, sprittede af, brugte mundbind og hold afstand, anfægtede tilsyneladende ikke politikerne.

Artiklen fortsætter under annoncen

Slesvigsk Parti hører man normalt ikke meget til, de lever tilsyneladende en stille tilværelse. Men minsandten om ikke de tager æren for ’konkurrenceudsættelsen’, som er de borgerliges ordspin for private virksomheders overtagelse af den offentlige service.

At det var ’konkurrenceudsættelse’ der er Slesvigsk Partis mærkesag, kommer bag på mig. Så har partiet da i det mindste bekendt kulør, som et borgerligt parti.

Erfaringerne andre steder i landet – ved udskiftning af de kommunalt ansatte med privat ansatte til at gøre rent – er skræmmende. For at få rengøringsarbejdet, underbyder de private firmaer hinanden. Og det laveste bud vinder til en urimelig lav pris, deraf de voldsomt opskruede kommunale besparelser.

Artiklen fortsætter under annoncen

Men konsekvensen, når besparelsen skal hentes hjem er, at medarbejdere i den private rengøring presses i et opskruet arbejdstempo. Et arbejdsmiljø de ikke kan holde til og nedslides. Samtidig går det ud over kvaliteten. Selvom kommunen lover uændret kvalitet. Der bliver som regel ansat ufaglært arbejdskraft til dårligere ansættelses- og lønforhold. Måske endog udenlandsk arbejdskraft, det er der eksempler på, så løndumping bliver en del at konceptet.

De første tegn på utilfredshed med kvaliteten i den private rengøring lader sig allerede høre. I SF forstår vi ikke at rengøring i den grad bliver nedprioriteret. Corona-epidemien har vist os, hvor vigtige rengøringsassistenternes arbejde er.

Artiklen fortsætter under annoncen

 

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
31. juli 2021 COVID-19, REGIONALT

Corona: Nye regler ved indrejse i Tyskland

31. juli 2021 COVID-19

Fra søndag skal alle lade sig teste, før de rejser ind i Tyskland, hvis de ikke er vaccineret eller er kommet sig over en corona-infektion. Det siger den tyske sundhedsminister, Jens Spahn, til Flensborg Avis. I al hast vedtog den tyske regering fredag nye, skrappe krav i forbindelse med indrejse, oplyser forbundsregeringens stedfortrædende talsmand, Ulrike […]

Læs mere...