Debatindlæg: Skal der importeres biomasse til anlægget i Kværs?

24. juni 2019 Gråsten

Claus Christensen, Kværs, skriver:

Det anbefales at der bør være cirka 50 kilometer mellem to biogasanlæg, fordi det bliver for dyrt at køre for langt efter biomassen til det enkelte anlæg.

Det ligger godt i tråd med det, som Nature Energy siger: Nemlig at der maksimalt må køres omkring 25 kilometer fra anlægget og ud til der, hvor biomassen hentes og den afgassede gylle skal leveres tilbage.

Hvordan ser det så ud i Sønderjylland?

Vi har i Sønderjylland følgende anlæg: Bevtoft i fuld produktion med 600.000 tons årligt, og der har man søgt om udvidelse til i alt 1.000.000 tons biomasse pr. år.

Så er der det projekterede anlæg i Tønder, der lige er overtaget af Envo, som nu endelig – efter mange års stilstand under opbygningen – lover deres anlæg færdigt i september 2020. De har alle tilladelser på plads.

Så er der Kliplev, hvor Sustainable Bio Solutions, og Danske Bigadan har indgået et samarbejde om anlægget der. De forventer første spadestik i september 2019.

Så har vi Nature Energy, der er i fuld gang i Glansager ved Sønderborg. Der er allerede rejste én rådnetank.

Artiklen fortsætter under annoncen

Og så endeligt det lille ”problembarn” i Kværs…

Jamen, der er rigeligt biomasse til os alle…siger Nature Energy.

Ok, men er der så det?

Se venligst kortet øverst på siden.

Bevtoft, lyseblå ring på 25 kilometer, Tønder med rød ring på 25 kilometer, Kliplev med grøn ring på 25 kilometer, Glansager med ring på 25 kilometer og til sidst Kværs med gul ring på 25 kilometer.

Der er virkeligt et overlap mellem de cirkler, og alle mener der er biomasse nok?

Artiklen fortsætter under annoncen

Nature Energy har cirka 60 landmænd til at levere gylle til deres anlæg. Leverandørerne ligger dog spredt i hele området fra Tinglev til Nordborg og iøvrigt er langt den overvejende del af landbruget – de mulige leverandører, i området ikke i samarbejde med Nature Energy eller BioenergiSyd.

Så anlægget ved Kværs er helt overflødigt, fordi det skal have et indtags-område, der strækker sig til øst for Glansager,og vestpå langt ind over Kliplevs område, og også helt ind i Tønders optagsområde!

Artiklen fortsætter under annoncen

Er vi alle sikre på, at der er gylle nok?

Ellers skal alle gylle-tankbilerne jo bare ud og trille endnu mere på landevejene!

Eller måske hente gylle på en havn i nærheden, hvor det sejles frem i tankskib, ja hvem ved hvad fremtiden bringer?

Eller importerede olivenskaller fra Spanien, der sejles hertil på skib?

Eller slagteriaffald fra Australien eller New Zealand?

Det er kun ens fantasi, der sætter grænsen.

Vi importerer jo i forvejen kød fra begge lande, så hvorfor ikke også affald, der kan proppes i et dansk biogasanlæg, når nu der ikke er nok biomasse i lokalområdet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Højt hurra for at vi kan blive CO2 neutrale, om vi så skal gå på kompromis med de 25 kilometers biomasse indtags område.

Og der er 7 kilometer mellem Kliplev og Kværs.

Projektet i Kværs er dødfødt.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
1. december 2022 Sønderborg, Frivillige

Vester Sottrup Frivillige Brandværn lukker – der er for få frivillige

1. december 2022 Sønderborg

Vester Sottrup Frivillige Brandværn, som har eksisteret i hele 76 år, har valgt at lukke stationen og opsige kontrakten om brandslukning i deres lokale slukningsområde. Alle borgere kan fortsat føle sig trygge, fordi området bliver dækket af andre brandværn. ”Vi har set os selv i øjnene og vi kan fremadrettet ikke overholde den kontrakt vi […]

Læs mere...