Debatindlæg: Skoleelever skal ikke alene blive til ‘noget’ men også til ‘nogen’

9. juni 2021 Sønderborg

Byrådskandidat Jørgen Jørgensen, SF, skriver:

Med forundring læser jeg i et indlæg fra de socialdemokratiske medlemmer i Børne- og Uddannelsesudvalget, at jeg sammenblander begreber vedrørende de nationale tests. Der findes både obligatoriske og frivillige nationale tests. Måske har jeg ikke været skarp nok i mine formuleringer, når min pointe kan misforstås. Det beklager jeg. Men afslutningen af mit indlæg synes jeg ikke, kan misforstås og her skriver jeg:

”I SF er vi bekymret for, om der er et politisk format og ansvar til stede i Byrådet, som kan og vil gribe de nye muligheder for at sætte folkeskolen fri. Med den famøse håndtering af de FRIVILLIGE nationale tests, kan vi kun håbe”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Frivillige var endda fremhævet med store bogstaver.

Hvad var da budskabet i mit indlæg? Jo, jeg henviste til et spørgsmål stillet i folketinget: ”Vil ministeren tilvejebringe det overblik på kommuneniveau, så det fremgår, hvor mange frivillige test hver enkelt kommune har gennemført fra de frivillige test blev indført til nu

Af svaret fremgår, at i Sønderborg er der foretaget 1858 frivillige nationale tests. Det var på den baggrund, nu da de nationale obligatoriske tests endelig er på vej ud, at jeg fandt det underligt, at man i Sønderborg stadig tager de frivillige tests, når nu I så gerne vil af med dem. Men med respekt – selvfølgelig – for lærernes metodefrihed og for at nogle lærere synes at bruge de frivillige tests pædagogisk.

Artiklen fortsætter under annoncen

Jeg har på ingen måde til hensigt at detaljestyre lærerne. Faktisk det stik modsatte. I alt for mange år har politikerne blandet sig i alt for meget på folkeskoleområdet. Alt for meget målstyring, rettet mod erhvervslivets behov. Frontsoldater i konkurrencestaten har nogen kaldt det.

Vi har glemt det gode gamle begreb ‘dannels”, hvor børnene ikke kun skal blive til ‘noget’, men til ‘nogen’ og hvor undervisningen ikke er målstyret, men formålsstyret. Og hvor politikerne respekterer lærernes metode og pædagogiske frihed. Det frie skolesyn – hvor ville det være rart, om de socialdemokratiske undervisningspolitikere kunne tilslutte sig.

Artiklen fortsætter under annoncen

 

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
25. juni 2022 Kultur, Sønderborg

WoodSculpture-kunstnerne er klar til at vise skulpturerne frem

25. juni 2022 Kultur

Fredag eftermiddag lagde kunsterne i WoodSculpture værktøjet fra sig og de alle var blevet færdige med hver sin Tour de France-inspirerede skulptur, som stadig står på Slotskajen. “Lørdag klokken 13 kommer skulpturmodtagerne og andre til en fælles afslutning og ser skulpturerne og de tidligere år har det været sådan, at modtagere straks skulle køre deres […]

Læs mere...