Debatindlæg: Skoleelever skal ikke alene blive til ‘noget’ men også til ‘nogen’

9. juni 2021 Sønderborg

Byrådskandidat Jørgen Jørgensen, SF, skriver:

Med forundring læser jeg i et indlæg fra de socialdemokratiske medlemmer i Børne- og Uddannelsesudvalget, at jeg sammenblander begreber vedrørende de nationale tests. Der findes både obligatoriske og frivillige nationale tests. Måske har jeg ikke været skarp nok i mine formuleringer, når min pointe kan misforstås. Det beklager jeg. Men afslutningen af mit indlæg synes jeg ikke, kan misforstås og her skriver jeg:

”I SF er vi bekymret for, om der er et politisk format og ansvar til stede i Byrådet, som kan og vil gribe de nye muligheder for at sætte folkeskolen fri. Med den famøse håndtering af de FRIVILLIGE nationale tests, kan vi kun håbe”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Frivillige var endda fremhævet med store bogstaver.

Hvad var da budskabet i mit indlæg? Jo, jeg henviste til et spørgsmål stillet i folketinget: ”Vil ministeren tilvejebringe det overblik på kommuneniveau, så det fremgår, hvor mange frivillige test hver enkelt kommune har gennemført fra de frivillige test blev indført til nu

Af svaret fremgår, at i Sønderborg er der foretaget 1858 frivillige nationale tests. Det var på den baggrund, nu da de nationale obligatoriske tests endelig er på vej ud, at jeg fandt det underligt, at man i Sønderborg stadig tager de frivillige tests, når nu I så gerne vil af med dem. Men med respekt – selvfølgelig – for lærernes metodefrihed og for at nogle lærere synes at bruge de frivillige tests pædagogisk.

Artiklen fortsætter under annoncen

Jeg har på ingen måde til hensigt at detaljestyre lærerne. Faktisk det stik modsatte. I alt for mange år har politikerne blandet sig i alt for meget på folkeskoleområdet. Alt for meget målstyring, rettet mod erhvervslivets behov. Frontsoldater i konkurrencestaten har nogen kaldt det.

Vi har glemt det gode gamle begreb ‘dannels”, hvor børnene ikke kun skal blive til ‘noget’, men til ‘nogen’ og hvor undervisningen ikke er målstyret, men formålsstyret. Og hvor politikerne respekterer lærernes metode og pædagogiske frihed. Det frie skolesyn – hvor ville det være rart, om de socialdemokratiske undervisningspolitikere kunne tilslutte sig.

 

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
19. juni 2021 Sport, Sønderborg

Hans Natorp fra Sønderborg i spidsen for Danmarks Idrætsforbund

19. juni 2021 Sport

Ved Danmarks Idrætsforbunds årsmøde blev Hans Natorp valgt til ny formand ved et kampvalg, hvor han fik 76 stemmer, mens 71 stemte på modstanderen, Thomas Bach. ”Jeg glæder mig til at tage DIF ud på en modig og visionær rejse, hvor vi hele tiden udfordrer og udvikler vores organisation med en ambition om fremskridt, mangfoldighed, […]

Læs mere...