Debatindlæg: Venstrepolitiker er ikke helt tilfreds med kommunens lokale indkøb

16. februar 2021 Debat Skrevet af: Redaktion

Byrådsmedlem Heidi Frederikke Jørgensen, Venstre, skriver:

Borgmesteren mener, at 31 procent er et godt niveau for hvad kommunen køber ind for lokalt, men skal vi så bare stille os tilfreds med det og måden det håndteres på?

Jeg må da ærligt indrømme, at jeg hele tiden kæmper for at Sønderborg Kommune bliver forgangskommune på at støtte de lokale erhvervsdrivende ved at handle lokalt – det skaber nemlig arbejdspladser og ingen kan vel være uenig i, at det er godt for kommunens økonomi. Og så viser det sig ovenikøbet, at det ikke er dyrere at købe ind lokalt.

Artiklen fortsætter under annoncen

Der hvor jeg ser, at vi kan blive bedre er for eksempel på fødevareområdet. Det kunne være vores storkøkkener på plejehjem og institutioner, hvor der handles stort ind igennem en cateringvirksomhed udenfor kommunen.

Her bør vi lægge flere indkøb ved den lokale slagter, bager, frugthandler m.fl. Jeg kunne i hvert fald godt ønske mig, når det engang bliver min tur til at komme på plejehjem, at jeg kan få serveret spegepølsen fra den lokale slagter. Vi skal ikke underkende den genkendelsesværdi, og jeg er sikker på at den lokale slagter gerne leverer til døren.

Artiklen fortsætter under annoncen

Ellers har leverandøren jo alle muligheder for at sige nej tak til ordren. Det kræver selvfølgelig et par minutter mere til varebestilling, – og tid er penge, men hvis det samtidig skaber flere arbejdspladser, så ved jeg godt hvilken tilgang jeg vælger.

Når vi så handler lokalt, hvem handler vi så ved?

Jeg er forundret over Sønderborg Kommunes tilgang til brugen af håndværkere. Ved de mindre projekter har kommunen en håndværkerliste som skal gøre, at sikre ingen bliver overset – men ikke ud fra en automatisk systematik eller efter en bestemt tilgang.

Artiklen fortsætter under annoncen

Her bliver jeg bekymret.

Jeg har desværre talt med flere håndværkere, som har stået på listen i flere år, og aldrig fået tilbudt en eneste opgave. Selvfølgelig skal virksomhederne selv være opsøgende i at modtage ordrer, men det giver heller ikke mening, at vi har en håndværkerliste, hvis den ikke opfylder formålet.

Skal vi ikke bare sige, at der stadig er rigeligt at arbejde med?