Den Store Krig: Bogen om den dag der kostede flest sønderjyder livet

6. november 2017 Kultur

Med 100 års forsinkelse følger mange læsere dag for dag, hvordan det går de sønderjyske deltagere i 1. verdenskrig, og initiativtagerne til hjemmesiden Den Store Krig 1914-18 har nu plukket en enkelt dag ud, en dag ved vestfronten, en strækning på ca 1 km. nord for landsbyen Moulin – nemlig den 6. juni 1915, hvor franskmændene angreb. Det var dagen, hvor flest sønderjyder blev dræbt. Mindst 104 fra Sønderjylland mistede livet den dag.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det er med afstand den værste dag i 1. verdenskrig, set fra et sønderjysk synspunkt. Derfor er det også interessant gå helt tæt på netop denne dag, fortæller René Rasmussen, Museum Sønderjylland, Sønderborg Slot,som sammen med Martin Bo Nørregård, Forskningsafdelingen ved Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig, har skrevet bogen med titlen ”Den sorte dag ved Moulin”, der udkommer i 1. november. For hvad skete der egentlig den 6. juni 1915 ved Moulin? Hvordan forløb kampene? Og hvorfor gik det så galt?

Forfatterne viser i bogen, hvor tæt man kan komme på et enkelt slag i Den store Krig på grundlag af et dansksproget kildemateriale i form af feltpost, dagbøger og erindringer og med inddragelse af tysk og fransk kildemateriale, skriver Historisk Samfund i en pressemeddelelse.

Historisk Samfund for Sønderjylland udgiver bogen. Den er på 72 sider og rigt illustreret med kort, figurer og fotos.

I boghandlen koster den 148 kr.

Medlemmer af Historisk Samfund kan købe den i foreningens butik til 98 kr.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk