Dengang landbolivet blev en by i provinsen

23. maj 2023 Kultur Skrevet af: Ole Kæhler

Ældresagen i Gråsten inviterer til et foredrag med professor emeritus i litteratur og kulturvidenskab samt tidligere leder af H.C. Andersen Centret, Syddansk Universitet i Odense, Johannes Nørregaard Frandsen, der vil fortælle kulturen på landet fra 1950 og frem til i dag.

I 1950erne var Danmark uden for de større byer præget af en landbokultur, der havde rod i sogne, landsbyer og andelsbevægelse. Landbruget var førende erhverv og sammen med de kirkelige og folkelige miljøer også centrum for en særlig livsform. I de følgende årtier forvandlede livet på landet sig voldsomt med mekanisering, centralisering, specialisering, intensivering samt med afvandring og store ændringer i normer og værdier.

Artiklen fortsætter under annoncen

Dengang velfærdssamfundet foldede sig ud, blev livet på landet således udfordret. En gammel selvstændigheds¬kultur brød sammen og landbokulturen mistede status.

Fra 1960erne bredte byerne og det bymæssige sig både konkret og som livsform. De gamle landsogne blev slidt ned, så det der engang var midten af Danmark, nu blev marginalt og udkant.

”Jeg har som kulturforsker undersøgt dette opbrud og dets konsekvenser, og det er denne viden jeg formidler i foredraget. Det sker i en form, hvor jeg tager humor og nostalgi til hjælp. Jeg fortæller om forvandlingerne især i 1950erne og ’60erne med udgangspunkt i mit eget liv og søger at fremkalde scener og billeder, der måske vækker genkendelse hos tilhørerne”, siger Johannes Nørregaard Frandsen, som du kan høre i Ahlmannsparken den 31. maj fra klokken 14:30.

Artiklen fortsætter under annoncen

Tilmelding på telefon 2334 0905, gerne SMS.