Der sættes en mindesten for 11 tyske marinesoldater ved Byens Havn

14. august 2020 Kultur Skrevet af: Ole Kæhler

Mens de fleste den 5. maj 1945 jublede over, at 2. verdenskrig var slut, blev 11 unge tyske marinesoldater ved en tysk lynkrigsret i Sønderborg dømt til døden, henrettet og smidt i Alssund. Nu rejses en mindesten for soldaterne ved siden af Multikulturhuset.

Sønderborg var under verdenskrigen base for en række tyske marinefartøjer. Kaptajnen på minestrygeren M612 fik 4. maj ordre til at sejle til Letland for at evakuere tyske soldater. Skibet sejlede af sted, men besætningen fandt opgaven nyttesløs, overmandede officererne og vendte om. Mytteriet blev opdaget og krigsretten straks gennemført.

Artiklen fortsætter under annoncen

Udvalget for Kultur, Idræt, Handel og Turisme har valgt at støtte opsætningen af mindestenen med 25.000 kroner og Tysklands honorarkonsul i Sønderjylland bidrager med et tilsvarende beløb. Der er fundet en smuk natursten til formålet, tavlen er klar, og økonomien er nu også på plads. Mindestenen ventes klar til afsløring i september i år.

”Det er også tidligere foreslået, at der blev rejst en mindesten for de 11 tyske marinesoldater, og jeg er glad for, at ønsket nu realiseres. Mindestenen bliver en vigtig del af vores erindringskultur, hvor historien om en mørk fortid formidles til fremtidige generationer, så vi undgår at historien gentager sig”, siger udvalgsformand Stephan Kleinschmidt i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Syv af de 11 lig, der blev smidt i Alssund, drev i de efterfølgende måneder i land langs Alssund kyster og blev begravet på Østre Kirkegård ved Christianskirken. Mindestenen er en natursten påmonteret en bronzetavle med tekst på dansk og tysk. Stenen placeres på den grønne plads mellem Hotel Alsik og Multikulturhuset.

”Stenen får en flot placering tæt på områdets fælles kulturhus, hvor rigtig mange kommer forbi, når de skal besøge enten det tyske eller danske bibliotek. Det glæder mig, at vi i fællesskab med Tysklands honorarkonsul i Sønderjylland kan rejse en mindesten for ofrene”, siger næstformand Jesper Kock.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det var oprindeligt tidligere, nu afdøde, museumsinspektør Inge Adriansen, der fostrede ideen om en mindesten og –tavle for de unge marinesoldater. Ideen er i 75-året for krigens afslutning i år genoplivet af Siegfried Matlok, tidligere chefredaktør på Der Nordschleswiger, og Frode Sørensen, formand for Sprogforeningen.

Foto: Der er fundet en smuk natursten til mindepladen for de henrettede tyske marinesoldater. Og Bitten & Mads Clausens Fond, som ejer grunden ved Multikulturhuset, hvor stenen skal rejses, har sagt ja til placeringen.

Artiklen fortsætter under annoncen

 

 

 

20. juni 2024 Sport, Sønderborg

11-årige Mads Kraft skal køre med i DM

20. juni 2024 Sport

Den 11-årige Mads Kraft fra Ulkebøl skal i weekenden deltage i DM i gokart, der i år bliver akørt i Ikast, han stiller op i klassen Rotax mini, aldersklassen 10-15 år. Det er et arrangement, hvor der køres både lørdag og søndag, så det bliver en hård weekend. Mads Kraft laver da også fysisk træning […]

Læs mere...