Der skal bygges boliger ved Sundgades havnekant

15. november 2022 Erhverv
Vandkunstens forslag . Pressefoto
Vandkunstens forslag . Pressefoto

Sønderborg bys havnefront har forandret sig markant over de seneste 15 år, hvor store dele af havnearealerne er transformeret fra erhverv til boliger og oplevelser. Sundgade udgør det sidste bynære område, hvor havnerelaterede aktiviteter fylder mindre, og nye muligheder er opstået, skriver Sønderborg Kommune.

Som del af bystrategien for Sønderborg By har kommunen holdt en arkitektkonkurrence for udviklingen af Sundgade. De deltagende hold er Vandkunsten og ADEPT i samarbejde med Det Blå og Bactocon.

Artiklen fortsætter under annoncen

Sønderborg Kommunes bedømmelsesudvalg er meget tilfreds med kvaliteten i de to forslag, og vurderingen er, at de vil begge kunne danne et godt fundament for udviklingen af Sundgade. Udvalget mener, at de to hold på hver deres måde har sat Sundgade i kontekst til byen og skabt et spændende samspil til områdets karakter og bærende værdier.

Det har derfor været svært at pege på én vinder, men et enigt udvalg har peget på Vandkunstens projekt som vinderen.

”Vandkunsten rammer i særlig grad vores ønske for et unikt havneområde, der hænger sammen med resten af byen. Formålet med konkurrencen er at få et visionært arkitektonisk grundlag for udviklingen af Sundgade, så området bliver en del af havnefronten med sin egen identitet og rolle, men stadig hænger sammen med resten af byen”, siger Kirsten Bachmann, der er formand for Teknik-, By- og Boligudvalget og medlem af bedømmelsesudvalget.

Artiklen fortsætter under annoncen

Vandkunstens forslag indeholder tre klynger af boliger som rækkehuse og byhuse i varierende arkitektonisk stil. Bygningerne er placeret, så der er rum mellem bygningerne og mange kig fra Sundgade og den bagvedliggende bebyggelse. Der foreslås offentlige arealer som en havnepromenade, hvor både kan lægge til, samt en fisketrappe og en udsigtsring/bro.

Bedømmelsesudvalget har vurderet, at forslaget rummer byens identitet og historie, gør området attraktivt og levende med promenade og pladser samt indeholder en overbevisende boligløsning, som tilfører mangfoldighed til området.

Artiklen fortsætter under annoncen

Samtidig er forslaget i tråd med kommunens arkitekturpolitik og spiller ind i Sønderborgs vision om at skabe områder, der kan danne rammen om det gode liv i byen.

Hos Vandkunsten er nyheden modtaget med glæde.

”Vi har lagt os i selen for at ramme stedets og ikke mindst byens tone og udviklet et projekt, vi selv synes er robust og fleksibelt og samtidig stramt kurateret – varieret i højde og drøjde og alligevel med et præcist arkitektonisk udtryk og formsprog. Det har været ambitionen at lave et projekt, der ser ud som om, det altid har ligget der uden at det opleves som tilbageskuende og romantiserende. Vi glæder os til at følge projektet”, siger Jan Albrechtsen, som er partner i Vandkunsten.

Artiklen fortsætter under annoncen

Der skal nu laves et kvalitetsprogram, som skal sikre realiseringen af de væsentligste principper fra forslagene. Herefter sættes de kommunalt ejede grunde på Sundgade til salg, hvorefter der laves en lokalplan.

Informationsmøde

Alle interessererede inviteres til et arrangement i MultiKulturhuset mandag den 21. november klokken 19.00-20.30. Her vil Vandkunsten præsentere sit forslag, og der vil være mulighed for at stille spørgsmål.

Der er ingen tilmelding.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
9. december 2022 Sport, Sønderborg

Sønderborg Futsal skal spille mod Hjørring – det gælder topplaceringen i rækken

9. december 2022 Sport

I morgen, lørdag, kl. 14:00 spilles andensidste runde af grundspillet, hvor Sønderborg møder Hjørring på hjemmebane i Humlehøjhallen, og netop de to hold skal fordele første- og andenpladsen mellem sig, hvor Sønderborg fører rækken med to point ned til Hjørring, skriver Sønderborg Futsal. Sønderborg kan med en sejr sikre sig førstepladsen i grundspillet, hvor en […]

Læs mere...