Destilleriet Als: Køb et whisky-certifikat – og hent flasken i 2022

24. juni 2019 Erhverv

Destilleriet Als frigiver på fredag den 28. juni certifikater på deres første whisky, som er klar i 2022.

Der er tale om 380 certifikater, som sikrer køberen en flaske af den første whisky nogensinde produceret i Sønderjylland og dermed også på Als, skriver destilleriet.

Whiskyen

Da Destilleriet Als i foråret 2018 tog kontakt til Fuglsang Bryggeriet i Haderslev, var det med håbet om at starte et samarbejde omkring at udvikle en øl, som kunne destilleres til en whisky.

Fuglsang har mange års erfaring i at levere maltet korn til whiskyindustrien og over 150 års erfaring i maltning og brygning til øl.

Det er derfor klart, at et samarbejde omkring en whisky fra begyndelsen af, har vækket stor opsigt hos etablerede whisky-connaisseurer.

En spiritus, som bliver destilleret for efterfølgende at blive modnet til en whisky, kaldes en New Make.

Destilleriet Als’ New Makes rejse starter længe inden destilleringen.

I samarbejde med Fuglsang bliver dansk kvalitetsbyg nøje udvalgt og maltet på maltfabrikken hos Fuglsang, selvfølgelig med udgangspunkt i deres 150 års erfaring og traditioner.

Artiklen fortsætter under annoncen

Når kornet er færdigmaltet bliver det brygget til den fineste ”distillers beer”, som destilleriet på Als modtager den efterfølgende dag.

I en langsom opvarmningsproces begyndes destilleringen på en kobberkedel og i løbet af 9 – 11 timer, er destilleringen færdig. De reneste dråber får lov at passere rektificeringskamrene og ud kommer en alkohol på ca. 80 procent, der efterfølgende vattes ned med alsisk vand til omkring 64 procent alkohol.

Duft og smag tæller 

Artiklen fortsætter under annoncen

I næsen har New Maken en tydelig maltet duft med søde noter af karamel og honning.

Varmen fra spiritussen breder sig hurtigt i munden, dog uden at blive ubehagelig.

Destillatet indtager hele munden på en behagelig måde og det bliver tydeligt for enhver, at det har potentiale til at blive til noget stort.

Whiskyen bliver efterfølgende lagret i 39 måneder på udvalgte Bourbonfade, hvor det forventes af fadene, at de underbygger de allerede eksisterende karamelnoter, med ege- og vaniljenoter.

Artiklen fortsætter under annoncen

Lokalt kunstnerisk input

Kunstneren bag maleriet på forsiden af Destilleriet Als’ whiskyflaske er Thomas Eje.

Kunsneren blev stillet en fri opgave og efter at have hørt historien omkring samarbejdet med Fuglsang, tog han fat på et abstrakt fuglemotiv.

“Efter grundig research med både Bourbon, Blended- og Single Malt Whisky nåede jeg frem til et visuelt udtryk som bedst kunne beskrive nydelsesmomentet ved konsumering af de ædleste af dråber. Jeg er af den overbevisning, at kunstnerisk frihed ikke udelukkende er forbeholdt kunstneren selv.” Derfor har beskueren tre valgmuligheder for en titel til værket: 1. “Delirium Tremens” 2. “Den er hanengaleme gal” 3. “Skrid Poul, det er en lukket fest”, siger Thomas Eje om sit motiv.

Artiklen fortsætter under annoncen

Destilleriet Als har store forventninger til projektet og er glade for den opbakning, de allerede nu møder på Als. De håber, at Alsingerne vil tage whiskyen til sig og med stolthed fortælle om den vidt og bredt.

Whiskyen kan fra på fredag købes på whisky.dk – man kan desuden følge destilleriets udvikling på Facebook og Instagram ved at søge ”Destilleriet Als”.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
29. november 2022 Erhverv, Sønderborg

Der er fordele ved at være en del af fællesskabet omkring SønderjyskE Herrehåndbold

29. november 2022 Erhverv

Der skal nogle penge i kassen hos SønderjyskE, når der hele tiden skal udvikles på SønderjyskE herrehåndbold – og en af vejene til at få sponsorer, det er, at klubben tilbyder virksomheder et medlemskab i SønderjyskEs erhvervsklub, som samles umiddelbart før hjemmekampene i Broager Sparekasse Skansen. “For at få SønderjyskE herrehåndbold til at blive en […]

Læs mere...