Det Sønderjyske Køkken pakkede ned mens andre slog dørene op

25. maj 2020 Erhverv

Det er en uges tid siden restauranterne fik lov til at åbne igen og det gav travlhed flere steder, fordi der var en del ting, der skulle forberedes. Og mens langt de fleste restauratører havde travlt med at skrue op, så har Jesper Kock og Sune Axelsen i Det Sønderjyske Køkken haft travlt med at pakke ned.

“Vores forpagtningsaftale udløber med månedens udgang og vi takker af efter fire år i Perlegade”, siger Jesper Kock til SønderborgNYT.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hvad han vil lave fremover, er endnu ikke afklaret.

“Men Sune Axelsen skal være kok på Hotel Baltic”, siger Jesper Kock.

De to restauratører havde håbet at slutte rejsen på en anden måde, men Corona-virussen spændte ben.

“Vi stod med en fyldt arrangementskalender, hvor vi skulle lave Sønderjysk Kaffebord en del gange, vi havde konfirmationsfester, fødselsdage og firmaarrangementer og hertil en del kurser”, siger Jesper Kock, som gerne ville have rundet det hele af med en reception.

“Det ville have været dejligt, hvis vi kunne samles med alle de mennesker, som har været med på rejsen, hvor vi kunne sige pænt tak til dem alle”.

Mange slag for det sønderjyske

Det Sønderjyske Køkken har sat Sønderjylland på Danmarkskortet og stedet har været storforbruger af gode, lokale råvarer.

“Blandt andet har vi købt mere end fem tons fint sigtet hvedemel fra Skærtoft Mølle, vi har brugt et væld af lokale grøntsager og vi har haft blandt andet lokale geder og kaniner på menuen og der er også serveret lokale vine”, siger Jesper Kock. Køkkenet har også serveret Sønderjysk Kaffebord i fem kilometers højde i et Alsie Express-fly.

”Da sejlerne til Fyn Rundt gæstede Sønderborg sørgede vi for morgenmaden med hjemmebagte boller på Skærtoft Mølle mel, egen marmelade og choko spread, ost og smør fra Naturmælk. Responsen fra de erfarne sejlere var, at i Sønderborg havde de fået den bedste morgenmad af alle havne”, siger Jesper Kock.

”Til spejderlejeren i 2017 leverede vi 1200 tallerkener med 7 sønderjyske retter som tapas.”

”Vi har haft et fantastisk samarbejde med Destination Sønderjylland, som vi meget gerne vil sige mange tak til. Samarbejdet har resulteret i en række artikler om sønderjysk mad i udenlandske og danske magasiner og online, hvor Sønderborg bliver nævnt”.

”Under Kinesiske Dage lavede vi en eftermiddags-snack til et erhvervsarrangement, der var en ”china box med en sprød arisju kugle med ramsløg creme, og på den måde mødtes Kina og Sønderjylland i Sønderborg”, siger Jesper Kock

Masser af madkurser

Det Sønderjyske Køkken har igennem de sidste 4 år haft flere tusinde igennem mange forskellige madkurser i undervisningskøkkenet. Der har været mange private firmaer på teambuilding kurser, over 1000 folkeskoleelever til undervisning i sønderjysk mad, smag, bagning og madspild, samarbejde med privatskolen om undervisning i madkundskab, flere hundrede fædre og deres børn til Fars Køkken, integrations kursuser, mange børnehavebørn er blevet uddannet til Madmodshelte, flere forskellige sundhedskurser og specialkurser. Dertil kommer blandt andet deltagelse i Maritim Torvedag, Åben Landbrug på Gråsten Landbrugsskole og åbent hus hos Naturskolen på Nordals.

”Vi er meget taknemmelig for alle dem som var med på rejsen. Der er så mange vi gerne ville kunne give et kram og sige et dybfølt tak til,” siger Jesper Kock

Tanken med Det Sønderjyske Hus er at sætte Sønderjylland på kortet, så det spændende at se, hvordan den tanke bæres videre af den næste forpagter – i Det Søndejyskle Køkkens lokaler – i samarbejde med de øvrige lejere i Det Sønderjyske Hus.

HUSK – Støt den lokale handel i en svær tid! 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk