Dykkere: Havbunden omkring Als er i forfald

8. november 2020 Samfund

Da dykker Allan Frank Nielsen fra Djursland dykkede på Vrag ud for Als i starten af oktober, blev han mødt af et syn under overfladen, som han aldrig har set magen før.

“Jeg har foretaget mange dyk i de danske farvande, og jeg har set lidt af hvert, men det syn, der mødte mig på turen ud for Als slog alle rekorder. Det var dybt skræmmende og trist”, siger Allan Frank Nielsen til Danmarks Naturfredning.

Sammen med sin makker dykkede han på otte forskellige Vrag ud for Als. På seks af dem var hele havbunden død.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Bunden var sort. Der var døde krabber, muslinger og fisk og der var pletter af liglagen overalt på bunden”.

Svovlbakterierne var kommet op på havbunden på grund af manglen på ilt: Iltmangel får nemlig svovlbrinte til at trænge op til overfladen på bunden og det lever bakterierne af at omsætte.

“Svovlbrinte er meget giftigt og når det trænger op i vandet, dør fiskene”, forklarer Henning Mørk Jørgensen, der er havbiolog i Danmarks Naturfredningsforening.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Hvis havets tilstand var tydeligt på land og store områder døde, hvor alle træer gik ud og fuglene stoppede med at synge, ville der være et ramaskrig. Men hvad der er ude af øje, er ude af sind”, siger Allan Frank Nielsen.

Lokale dykkere oplever det samme

“Vi oplever en havbund, der er i forfald. Vi har fulgt den igennem en lang årrække, og vi kan se, at der bliver mindre liv, og det gælder både fisk, planter og dyreliv generelt, siger Thomas Evald fra dykkerklubben Poseidon på Nordals ifølge TV Syd og han fortsætter:

Artiklen fortsætter under annoncen

“Hver sommer har vi det her iltsvind. Det rammer hårdere og hårdere, og i år der er det ekstraordinært”, siger han.

Kvælstof fra landbruget

Årsagerne til iltsvindet, som lokalt har skabt fiskedød og liglagen blandt andet ved vragene ud for Als, hvor Allan Frank Nielsen dykkede tidligt i oktober, er mange:

Artiklen fortsætter under annoncen

“Der bliver generelt tilført alt for meget kvælstof til havet fra især landbruget. Derudover er der udledninger i form af spildevand og fra havbrug, hvor fiskeekskrementer og medicinrester forurener havet”, siger Henning Mørk Jørgensen.

“Dertil skal lægges klimaforandringer, der har ført til varmere havvand. Og så er der udsving i vejret henover sommeren, der kan have stor betydning for, hvor slemt iltsvindet bliver”.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
6. december 2021 KV21, Sønderborg

KV21: Byrådet skal godkende forandringer i forvaltningsstrukturen

6. december 2021 KV21

Gennem konstitueringsforhandlingerne er der løbende arbejdet på at ændre på kommunens forvaltninger og dermed på Styrelsesvedtægterne – og når det sker, så skal ændringerne godkendes på to byrådsmøder, der skal holdes med mindst seks dages mellemrum. Det første af møderne blev holdt i den forgangne uge og på torsdag skal forandringerne endeligt godkendes. Politikerne skal […]

Læs mere...