Efterskolen Epos fortæller om et anderledes valgmøde

9. november 2017 Augustenborg Skrevet af: Ole Kæhler

Idrætscentret Diamanten og Efterskolen Epos var forleden vært for et anderledes valgmøde, hvor 170 borgere, politikere og efterskoleelever deltog i politiske samtaler som optakt til kommunalvalget.

Valgmødet var inspireret af debatformatet ’Frirummet’ som er et nyt initiativ fra De Frie Skoler.  Formålet er at gøre blandt andet efterskoler og højskoler til igangsættere af politiske debatter, der skal hæve kvaliteten af vores demokratiske samtaler. Ambitionen er at skabe mere rum for nuancer, tvivl, refleksion og gensidig anerkendelse i den politiske debat, skriver Efterskolen Epos i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Til café-valgmødet blev de otte politikere bedt om at lægge ud med hver at fortælle en personlig og apolitisk historie under overskriften ’samtale fremmer forståelsen’. Formålet med de personlige fortællinger var at gøde jorden for aftenens cafébords-samtaler, samt at borgerne kunne få et indtryk af politikerne som medmennesker, inden de lærte dem at kende som politikere. Historierne var både stærke, humoristiske og bevægende, som da borgmester Erik Lauritzen fortalte om at miste sin far som 13-årig; da Stephan Kleinschmidt fra Slesvigsk Parti fortalte om den modgang, man kan opleve, når man vokser op som del af det tyske mindretal i Sønderjylland; eller da Venstres Tage Petersen fortalte om sin ungdom, hvor ’fodbolddrengene’ og ’flipperne’ i hans klasse havde et godt sammenhold på tværs af deres forskelligheder.

Artiklen fortsætter under annoncen

Borgmester Erik Lauritzen diskuterer med borgere og efterskoleelever, hvordan man bedst får unge til en kommune som Sønderborg. Foto: Epos.

Efter de personlige fortællinger fremlagde politikerne deres politiske mærkesager, hvorefter de deltog med borgerne i diskussioner i mindre grupper omkring caféborde om en række forskellige politiske emner, lige fra vindmøller i Lillebælt til forebyggelse af unges misbrugsadfærd.

Artiklen fortsætter under annoncen

Aftenen sluttede af med åben mikrofon for både politikere og borgere, hvor udbyttet fra diskussionerne kunne deles. Både borgere og politikere udtrykte efterfølgende begejstring for det anderledes debatformat.

Flere politikere gav udtryk for, at cafébordsformatet gjorde det nemmere at få en udbytterig og nuanceret dialog med borgerne end de traditionelle valgmøder, de har været vant til.

 

25. april 2024 Nordborg, Samfund

Parkeringsproblemerne i Nordborg er løst

25. april 2024 Nordborg

Der har været uenighed om, hvor der kan parkeres eller ikke kan parkeres i Østerlundkvarteret i Nordborg. Men det er slut, for politikerne i Teknik, By og Boligudvalget lukker sagen nu. De er nemlig enige om, at arealerne langs villavejene i Østerlundkvarteret i Nordborg kan fungere som parkeringsarealer. Det sker efter en anbefaling fra forvaltningen […]

Læs mere...