Elfærgen Ellen viser at eldrift er fremtiden

4. juni 2020 Augustenborg

Partnerne bag E-ferry projektet er nået i mål med de kriterier, som var opsat fra EUs side, og nu er de vigtige data om Ellens ydelse og økonomi offentliggjort. De økonomiske beregninger viser, at ren eldrift er den bedste løsning for en færgeoperatørs regnskaber, og den bedste løsning i forhold til at nedbringe udledninger af drivhusgasser og skadelige partikler, skriver Ærø Energilab i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Energieffektivitet på 85 procent

Energieffektiviteten i det samlede elektriske system ligger helt oppe på 85 procent, hvilken er mere end dobbelt så højt som i fremdrivningssystemet i en klassisk dieselfærge. Dermed udnytter den 100 procent elektriske færge den tilførte energi på exceptionel vis, noget der giver sig udslag i direkte besparelser i driften.

Ellen bruger ca. 1600 kWh på den godt 40 kilometer lange returtur. I kombination med den højtydende lader i Søby Havn, gør det Ellen til en seriøs konkurrent til nuværende dieselfærger. Ellen kan nemlig meget hurtigt trække den nødvendige strøm inden næste tur påbegyndes, og dermed opretholde den høje frekvens som passagererne efterspørger. Ladestationen lader med op til 4MW, afhængigt af batteriernes opladningsstatus, når færgen kommer i havn i Søby.

Eldrift er den billigste løsning allerede nu

Måske vigtigst af alt for udbredelsen af elteknologien, så er ren eldrift simpelthen den billigste løsning i 2020. Investeringsudgifterne er stadig noget højere for en elfærge, men driftbesparelserne er til gengæld så store, at den billige drift udligner investeringsomkostningerne allerede efter 4-8 år, alt efter hvilke betingelser, teknisk og regulatorisk, der er gældende på ruten. Da en færges levetid typisk ligger på omkring 30 år, kan en operatør altså se frem til signifikante besparelser efter få års drift. Medvirkende til de opsigtsvækkende tal er de faldende priser på el-teknologi, her tænkes ikke mindst på batteripriserne, som har været hurtigt faldende de seneste år, samtidig med at energitætheden i batterierne er steget støt.

Passagertilfredsheden er meget høj Bekæmpelse af klimaforandringer som konsekvens af udledning af drivhusgasser er blevet en folkesag, det viser de seneste års tendenser. Og Ellens passagerer nævner igen og igen i E-ferry’s passagerundersøgelser, at de er yderst tilfredse med den emissionsfri Ellen. Ligesom de fremhæver den rolige sejlads uden støj og os på soldækket. Overordnet set vurderer passagererne, at de enten er ‘særdeles’ tilfredse eller ‘meget’ tilfredse med elfærgen. Det er i øvrigt bemærkelsesværdigt, at ingen passagerer føler sig utrygge ved at sejle med den 100 procent rene elfærge.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk