Ellen Trane Nørby: Minkavlernes situation er uholdbar

30. oktober 2020 Politik

Usikkerheden spreder sig blandt minkavlerne i Sønderjylland forud for to forespørgselsdebatter i Folketinget i dag, fredag, hvor fødevareminister Mogens Jensen skal i krydsilden og give svar ift. den nuværende strategi om aflivning af mink og om spredning af Corona.

Venstres Ellen Trane Nørby mødtes derfor i går, torsdag, med flere af minkavlerne i LandboSyds område, herunder Oskar Lund fra Nordals for at høre avlernes historier om, hvordan nedslagtningen af raske mink i Danmark berører dem, deres fremtid og økonomiske situation. Avlerne fortalte, at de frygter, at hele branchen forsvinder, hvis det fortsætter i de kommende uger.

Artiklen fortsætter under annoncen

Kommer smitten først til Sønderborg og Sønderjylland, så risikerer vi både tab af mange arbejdspladser og økonomi i Sønderborg kommune.

”Det er klart, at folkesundheden kommer i første række, smitten skal slås ned og stoppes, så hvis det vurderes som nødvendigt at slå dyrene ned for at stoppe smitten, så er det det, der skal til, men derefter skal rimelighed i forhold til økonomi og arbejdspladser følge. Så enkelt kan det tegnes op”, forklarer Venstres Ellen Trane Nørby i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Vi har at gøre med en branche, der sidste år eksporterede for knap 5 mia. kr. og holder 6.000 mennesker i direkte beskæftiget. Min store frygt er for de minkavlere, som har sat sin pensionsopsparing i gården, og nu står de overfor, at det avlsmateriale, de har brugt sit arbejdsliv på at forfine, skal slås ned”, fortæller Ellen Trane Nørby og spørger:

”Men hvorfor kan man for eksempel ikke bruge pelsen fra de døde dyr, og hvorfor er der kun kompensation på 20 pct.?”

Trane Nørby præciserer, at der ikke har været indkaldt til forhandlinger, men at Venstre er klar til konstruktive drøftelser, så smitten kan inddæmmes og komme under kontrol.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hun fremhæver, at Venstre er af den klare holdning, at hvis produktionen lukker ned i Danmark, flytter den til Kina og andre lande, hvor dyrevelfærd ikke er et ord.

Derfor mener hun, at der er behov for at afsøge mulighederne, fordi den nuværende bekæmpelses-strategi har store samfundsøkonomiske konsekvenser.

”I Venstre går vi efter en strategi, som er langt mindre indgribende og langt mere effektiv, så raske mink og mink, som har været smittet, og er blevet raske, skal ikke nedslagtes,” siger Ellen Trane Nørby.

Artiklen fortsætter under annoncen

 

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk