Ellen Trane Nørby: Venstre sikrede Universe og Dybbøl Banke en vigtig hjælpepakke

6. maj 2020 Uncategorized

I år fejrer vi 100 året for genforeningen – en fejring som covid-19 efterhånden har spændt godt og grundigt ben for, men nedlukningen skal ikke risikere at spænde permanent ben for vores stærke historiecenter på Dybbøl Banke, eller vores Science Park Universe på Nordals. Og derfor har det været vigtigt for Venstre, at vi fik lavet en redningspakke for de to Sønderjyske formidlings fyrtårne og de resterende 14 Videnspædagogiske Aktivitetscentre landet over. Derfor glæder jeg mig over, at vi har fået en redningspakke på plads i dag,” siger folketingsmedlem for Venstre, Ellen Trane Nørby i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Universe i Nordborg har sammen med Historiecenteret Dybbøl Banke i Sønderborg ikke tidligere været omfattede i regeringens Corona-hjælpepakker, men det er de fra i dag. Aftalen er indgået af alle Folketingets partier med undtagelse af Nye Borgerlige.

Centrene kan med aftalen kompenseres for op til 80 pct. af deres manglende indtjening – herunder aflyste gruppebesøg – i perioden 9. marts til og med 8. juli. Med pakken får de blandt andet mulighed for at få hele deres tilskud for 2020 fra ministeriet udbetalt nu – frem for kvartalsvise rater resten af året.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hjælpepakken har intet økonomisk loft.

”Venstre bakker op om aftalen, selvom vi fortsat har nogle bekymringer om, hvorvidt modellen holder, hvis institutionerne ikke får lov til at åbne inden højsæsonen. Det er her de tjener 60-70 pct. af den samlede indtjening. Historiecenteret Dybbøl Banke, som skulle fx have været et fyrtårn i 100 årets fejring står potentielt til at miste 1,8 mio. kr., og Universe har også nogle seriøse millionbeløb ude at hænge pga nedlukningen”, siger Ellen Trane Nørby.

Artiklen fortsætter under annoncen

Faldt ned mellem to stole

Grunden til, at de såkaldte videnspædagogiske aktivitetscentre, faldt ned mellem to stole skyldes, at de er en hybridform mellem kultur og viden, hvor centrene får en årlig driftsstøtte fra Undervisningsministeriet og derfor falder uden for Kulturministeriets hjælpepakker.

”Det ændrer vi med aftalen, så formidlings- og aktivitetscentrene får en økonomisk hånd fra staten – det ville have været decideret katastrofalt, hvis de her centre, der samlet har 32 millioner besøgende i året, ikke også var her efter Coronakrisen”, tilføjer Ellen Trane Nørby, der har forhandlet aftalen på plads for Venstre.

Artiklen fortsætter under annoncen

Der findes i alt 16 videnspædagogiske aktivitetscentre i Danmark, der hver især er fyrtårne for formidling og forståelse af henholdsvis natur og bæredygtighed, kultur, historie, der hver især understøtter vores forståelse af, hvordan verden hænger sammen. Flere af disse centre er nedlukkede på grund af Corona og dermed lukningstruede.

”Det ville alt andet lige være et kæmpe tab, hvis Universe, Vadehavscenteret, Dybbøl Banke historiecenter og de øvrige centre var nødsaget til at dreje nøglen om. Vi har fra Venstres side insisteret på, at vi skal sikre dem, så børn, unge og voksne også fortsat kan lære og opleve i centrene fremadrettet”, siger Ellen Trane Nørby og fortsætter:

Artiklen fortsætter under annoncen

”Med hjælpepakken spænder vi et vigtigt sikkerhedsnet under dem, men det er ikke problemfrit forud, og derfor følger vi fortsat området tæt, men glæder os over, at der nu er enighed om at give dem en hjælpende hånd”.

”Venstre er glad for aftalen, men vi har fortsat nogle bekymringer om, hvorvidt modellen holder, hvis institutionerne ikke får lov til at åbne inden højsæsonen. Det er her de tjener 60-70 procent af den samlede årsindtjening og Venstre havde gerne set en supplerende statslig lånegaranti, så vi følger fortsat området tæt”, forklarer Ellen Trane Nørby.

Læs også: Historiecentret og Universe siger tak til Ellen Trane Nørby.

HUSK – Støt den lokale handel i en svær tid! 

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
25. oktober 2021 Uddannelse, Sydals

Nu skal børn finde ud af om kål smager godt

25. oktober 2021 Uddannelse

135 skoleklasser i Sønderborg Kommune deltager, når GoCook Smagekassen lander på 4 ud af 5 grund- og specialskoler i landets største madaktivitet på skolerne. Her skal børnene udforske kålens verden bevæbnet med pander og kokkekniv. Det store spørgsmål er: Smager kål godt? ”Spidskål og grønkål er blevet populær hos mange voksne, men kål har lidt […]

Læs mere...