En bekymrende stor del demente får antipsykotisk medicin

19. maj 2016 REGIONALT

Videnscenter for Demens har kortlagt forbruget af antipsykotiske lægemidler blandt personer fra 65-års alderen og opefter i Danmark i 2012.

Opgørelsen viser, at der er store kommunale forskelle på brugen af psykofarmaka til demente. I fire sydjyske kommuner, Esbjerg, Varde, Billund og Vejen, havde flere end hver tredje demente været i behandling med antipsykotisk medicin i perioden. I Skanderborg Kommune havde blot 7,7 procent.

Artiklen fortsætter under annoncen

piller

I Sønderborg Kommune er det mellem 20 og 24 procent af de ældre demente over 65, der medicineres med antipsykotisk medicin.

Antispykotisk medicin bruges som regel til behandling af uro, aggressivitet og andre adfærdsændringer hos demente, men det kan have svære bivirkninger. Det skriver Videnscenter for Demens på deres hjemmeside. Medicinen giver øget risiko for blandt andet blodpropper, hjerterytmeforstyrrelser og bevidsthedssvækkelse.

Læs hele rapporten her.

De ældre bedoves

“Når vi ser det forbrug af medicin, som vi gør,, så bliver vi meget nervøse for, at man simpelthen bruger medicinen til at bedøve de demente, fordi bemandingen er for dårlig”, sig formand for Alzheimerforeningen Nis Peter Nissen til TV Syd.

Han mener at man i langt højere grad bør forebygge, da der kan være alvorlige bivirkninger ved brugen af antipsykotisk medicin. I en vejledning fra Sundhedsministeriet står ligeledes:

“Demente patienter skal som udgangspunkt ikke behandles med antipsykotiske lægemidler, fordi der er markant stor risiko for alvorlige bivirkninger.”

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk