Erhvervslivet: Coronakrisen vender forventningerne på hovedet

20. april 2020 Erhverv

Det så faktisk godt ud lige før, Corona-virussen lukkede en stor del af Danmark ned. Der var positive forventninger til 2020 fra det sydjyske erhvervsliv.

Det viser svarene i en årlig rundspørge fra Erhvervshus Sydjylland, som blev afsluttet i uge 9 – få dage inden, at regeringen lukkede det meste af Danmark.

Nu viser en rundspørge foretaget i uge 15 med de samme spørgsmål, at forventningerne er vendt helt på hovedet.

Minus på vækst og bundlinje

Syv ud af 10 virksomheder forventer et fald i omsætningen i 2020. Virksomheder svarer i rundspørgen ud fra kategorier, hvor de vurderer, om de forventer et stort fald i omsætning, et mindre fald i omsætning, en uændret omsætning, en mindre stigning i omsætning eller en stor stigning i omsætningen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Her peger 4 ud af 10 virksomheder på, at det bliver et større fald, hvor den største andel tidligere pegede på en mindre stigning i omsætningen.

“Når vi kigger på svarene, bekræfter de indtrykkene fra vores Corona-beredskab, hvor vi har været i kontakt med mange virksomheder for at give vejledning og sparring: Corona-krisen har vendt forventningerne for 2020 helt på hovedet”, siger Jacob Chr. Nielsen, direktør for Erhvervshus Sydjylland, i en pressemeddelelse.

Dårligere årsresultater og afskedigelser

Artiklen fortsætter under annoncen

I uge 9 svarede 6 ud af 10 virksomheder, at de forventede en større omsætning i 2020. Det er i uge 15 ændret til én ud af 20, der forventer en større omsætning, mens syv ud af 10 forventer et fald.

Samme tendens gør sig gældende for forventningerne til årsresultatet. 7 ud af 10 virksomheder forventer i den seneste rundspørge et fald i årsresultatet, mens der før Corona-krisen var tale om, at 6 ud af 10 virksomheder forventede en stigning.

Det har også betydet afskedigelser. En fjerdedel af virksomhederne i rundspørgen har måtte afskedige medarbejdere og sagt farvel til op til tyve procent af medarbejderne. 17,8 procent af virksomhederne vurderer sig selv som umiddelbart lukningstruede som følge af Corona-krisen. Det er lidt mindre end 1 ud af 5 virksomheder i det sydjyske erhvervsliv.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hvad er vigtigst for virksomheder lige nu?

Erhvervshus Sydjylland har også spurgt virksomhederne, hvad der er det vigtigste for deres drift netop nu, og her svarer tæt ved seks ud af 10 virksomheder, at det er regeringens kompensationspakker.

“Hver femte virksomhed peger også på finansiering og garantier for kredit, men ikke mindst strategisk rådgivning. Det synes jeg er absolut positivt, fordi det peger fremad mod en tid på den anden side”, siger Jacob Chr. Nielsen.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Vi ser helt klart et behov for at understøtte de strategiske satsninger i vores vejledning og med vores støtteprogrammer, som vi i dag som før krisen bringer i spil for virksomheder, som vil udvikle sig digitalt, bygge grønne forretningsmodeller eller åbne nye eksportmuligheder”.

Alle virksomhederne hører til i Erhvervshus Sydjyllands område, og størstedelen af virksomhederne der har svaret, er på mellem to og 49 ansatte. Tæt ved halvdelen, 46 procent, har datterselskaber i USA, mens hver fjerde har i Sverige eller Storbritannien. Alle tre lande, som også er relativt hårdt ramt lige nu af Corona-konsekvenser.

Artiklen fortsætter under annoncen

Rundspørgen i uge 9 indeholdt svar fra 190 sydjyske virksomheder fordelt over alle brancher.

Rundspørgen i uge 15 indeholdt svar fra 151 sydjyske virksomheder fordelt over alle brancher.

HUSK – Støt den lokale handel i en svær tid! 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
17. oktober 2021 Kultur, Sønderborg

Mark & Christoffer underholder til Alsingergildets 75 års jubilæum

17. oktober 2021 Kultur

Det alsiske dialektselskab Alsingergildet fylder 75 år i år. Jubilæet fejres med en koncert søndag den 7. november med pigekor og duoen Mark & Christoffer. Jubilæumskoncerten holdes på Sønderborg Teater og indledes med noget så sønderjysk som kaffebord. Det serveres i Sønderborgsalen på Hotel Sønderborg Strand. Ud over kaffebord og dobbeltkoncert får gæsterne også underholdning […]

Læs mere...