Evaluering: Kommunens indsats gør at færre børn og unge ryger

8. september 2021 Samfund

I 2017 satte Sønderborg Kommune gang i en handleplan for tobaksforebyggelse blandt børn og unge. Fire år senere konkluderer en evaluering, at de målrettede initiativer konkret har betydet, at der nu er færre børn og unge, som ryger cigaretter eller e-cigaretter hver uge samtidig med, at færre unge har prøvet at ryge cigaretter helt generelt.

Derudover har arbejdet med tobaksforebyggelse givet anledning til et bredt samarbejde med ungdomsuddannelserne, skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

På baggrund af resultaterne indgår handleplanens indsatser nu som en permanent del af driften på sundhedsområdet.

Formanden for Sundhedsudvalget, Helge Larsen, er glad for, at der er fokus på tobaksforebyggelse blandt børn og unge:

”Rygning har en stor, negativ sundhedskonsekvens, som kan følge børnene langt ind i voksenlivet. At vores handleplan foreløbigt viser gode resultater er rigtig positivt, så derfor giver det god mening at fortsætte indsatserne. Udviklingen med tobaksforebyggelse blandt børn og unge går i den rigtige retning, så nu overgår indsatserne til drift”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Handleplanen for tobaksforebyggelse blandt børn og unge består konkret af tre indsatser: kampagner og events, undervisning og undervisningsmateriale samt rygestoprejseholdet, som består af rygestopsrådgivere og en pædagogisk konsulent.

Indsatserne har blandt andet bestået af events og tobaksrådgivning samt undervisning i kommunens 7. og 9. klasser i forebyggelse af rygestart.

Samtidig har Sønderborg Kommune under regi af UngeLiv og som en del af partnerskabet Røgfri Fremtid indgået et samarbejde med Region Syddanmark om at støtte ungdomsuddannelserne i at indføre røg- og tobaksfri skoletid.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk