Fællesskabet er hovedretten i Sønderborghus’ Folkekøkken

Fællesspisning i Yvonnes Café. Foto; Sønderborghus
Fællesspisning i Yvonnes Café. Foto; Sønderborghus
20. februar 2024 Kultur Skrevet af: Ole Kæhler

På mandag klokken 18 er der Folkekøkken & Fællesskab i Yvonnes Café i Sønderborghus, hvor der er kylling i karry på menuen.

“Vi laver Folkekøkken & Fællesskab, fordi Sønderborghus er et medborgerhus og her kan man møde mange mennesker, som man ikke kender – og når vi spiser sammen, så kan vi også snakke sammen”, siger medarbejder Maria Frost Andresen til SønderborgNYT. Når vi snakker med andre, så er der mulighed for at lære dem lidt at kende.

“Det er jo også mere hyggeligt at spise sammen med andre end at sidde og spise alene – og det fællesskab, som spisningen giver, er jo ikke forpligtende”, siger hun og tilføjer, at der altid bydes på god mad til en OK pris.

Artiklen fortsætter under annoncen

Der bliver også gjort noget for at give stemning.

“Der spilles musik fra ’50erne, der er duge på bordene og så er det lidt som dengang, hvor folk var lidt tættere, dyrkede det fælles mere end de dyrkede sig selv”, siger Maria Frost Andresen.

Sønderborghus er skabt til fællesskab

For at styrke det danske sindelag, besluttede dansksindede sig for at samle penge sammen til et forsamlingshus, der ikke bare skulle afspejle dansk kultur, men også sønderborgernes stolthed over at være netop danske. I 1911 tog det få timer og så var pengene i hus.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det var professor Martin Nyrop var arkitekten, der tegnede Sønderborghus og han er som bekendt også arkitekten bag eksempelvis Københavns Rådhus og Københavns Hovedbanegård.

Sønderborghus blev indviet den 2. maj 1914, men kom kun til at virke som dansk samlingssted i to måneder. Ved udbruddet af 1. Verdenskrig blev ca. 100 danske fanger interneret på Sønderborghus. Senere blev det brugt til lazaret.

Efter genforeningen fortsatte det som forsamlingshus med selskabslokaler og hotel – i dag er Sønderborghus kultur- og medborgerhus.

19. april 2024 112, Sønderborg

Politiet fandt flere kilo narko

19. april 2024 112

Torsdag ransagede politiet en lejlighed i Sønderborg by og de fandt flere kilo ulovlige stoffer. “Der var godt 2,8 kilo skunk og 1,5 kilo hash i lejligheden”, siger Chris Thorning Vesterdal fra politiet. Det var et tip, som fik politiet til at komme. “Vi sigtede 29-årig kvinde fra Rødding og en jævnladrende mand, som ikke […]

Læs mere...