Der er sket en kraftig stigning i antallet af frivilligorganisationer, som ikke får offentlige tilskud. Det viser en ny rapport fra Center for frivilligt socialt arbejde.
Sidste år lavede 16 procent af de landsdækkende foreninger frivilligt, socialt arbejde uden hjælp fra stat eller kommune, i 2012 var tallet 9 procent. På lokalt plan klarede 23 procent af foreningerne sig sidste år uden offentlige støttekroner. I 2012 var det tilsvarende tal 12 procent.
Samlet set tegner rapporten et billede af, at især statsstøtten udgør en mindre del af kagen, mens indsamling hos private og fundraising hos fonde og virksomheder er i kraftig vækst.
Den udvikling hilser Frivilligrådets formand, Vibe Klarup Voetmann, velkommen.
“Det er en meget, meget sundt. På den måde forstået, at det selvfølgelig er trist, når de statslige tilskud går ned, og det kan vi se, at de gør. Men på den anden side er det også sundt for civilsamfundet, at vi ikke kun finansieres kraftigt af en sektor”, siger hun til Altinget.
Vigtigt med uafhængighed
Det gør foreningerne langt mindre sårbare at have flere finansieringskilder, lyder det. Samtidig er det lettere at holde
fanen højt som de socialt udsattes vagthund, hvis ikke man er alt for afhængig af eksempelvis satspuljemidler, mener Vibe Klarup Voetmann.
“Det er vigtigt at kunne opretholde den kritiske røst, hvis man taler på vegne af nogle borgere med sociale problemer, eller som på anden måde er udsatte. Men der er en risiko for, at den rolle mindskes, hvis man får alle sine penge fra det samme sted, som man gerne skulle være i stand til at kritisere,” siger hun.
Fakta
- 42 % af danskerne er frivillige i 2014
- De frivillige giver 365 millioner timer om året
- Ældre og unge bruger mere tid på frivilligt arbejde end andre aldersgrupper
- Kun 10 % af unge på kontanthjælp deltager i frivilligt arbejde
- Mænd og kvinder er nu lige frivillige
- 6 ud af 10 frivillige lægger vægt på fællesskab i deres frivillige engagement
- Foreningerne har fordoblet antallet af brugere siden 2012
- Mere end halvdelen af foreningerne oplever øget kommunal interesse
- 3 ud af 4 kommuner har øget samarbejdet med frivillige sociale foreninger
- 72 % af kommunerne inddrager frivillige i egne kommunale aktiviteter mod 41 % i 2012
Kilde: Den frivillige sociale indsats. Frivilligrapporten 2014. Center for Frivilligt Socialt Arbejde, 2015