Filmanmeldelse: United States versus Billie Holiday – en pragtfuldt film, trods det grimme der sker

27. maj 2021 Kultur

Allan Breckling fra Brecklings Bogcafé anmelder:

Strange Fruit i Kinorama – sikke en glæde atter at kunne komme ind i den lækre og smukke biograf og sætte sig godt tilrette i salen – og så lade ’tæppet gå op’ til dagens film. Og jeg må nok sige, at hvis man vælger at se Danmarkspremiere filmen: United States versus Billie Holiday – hvad jeg stærkt vil anbefale – får man sandelig både film og amerikansk historie på højeste plan. Den grimme del af amerikansk historie. Det er faktisk hårrejsende, skriver Allan Breckling i sin anmeldelse af filmen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Vi følger sangerinden Billie Holiday i perioden fra 1947 – til hun døde som 44 årig i 1959.

Hvem kender ikke til Billie Holiday – en af amerikas bedste bluessangerinder nogensinde – der som en lille pige spurgte sin mor, hvad det var, der hang derude i træerne – og det var flere lynchede, myrdede, sorte mennesker.

Moderen svarede: ”Strange Fruit”.

Og det var lige den titel hun valgte og som hun sang om – mærkelige frugter – med sin inderlige og  fantastiske stemme, som gjorde hende verdensberømt. Og det måtte man ikke være i USA – og da slet ikke, hvis hudfarven er sort… og så begyndte FBI for alvor klapjagten på hende.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det følger vi nøje i filmen, der har så mange lag. Det er simpelthen en pragtfuldt film, trods det grimme der sker – trods den indædte racisme, der er en del af staterne. For det er også en kærlighedsfilm – om en umulig kærlighed og også om ulovlig kærlighed. Samtidig er det en vidunderlig musikfilm og filmet på smukkeste.

Andrea Day, der spiller Billie, er også sangerinde og hun slår benene væk under tilskuerne. Ryster dem – og ikke kun lidt.

Hvor er det dejligt at vi har fået en Danmarkspremiere-biograf i Borgen Shopping i Sønderborg.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
28. juni 2022 Tour de France, Sønderborg

Symfoniorkestret spiller for Tour de France-tilskuere og for cykelryttere

28. juni 2022 Tour de France

På søndag, når Tour de France-rytterne suser væk fra Gråsten, så kommer de forbi vognmand Knud Erik Heissel og tæt ved ham står Sønderjyllands Symfoniorkester på deres store friluftscene, hvor de i løbet af eftermiddagen spiller hele tre gange. “Vi har sat et program sammen, så publikum kommer til at lytte til både dansk og […]

Læs mere...