Fiskebørnehaver i lystbådehavnene

Fiskebørnehave. Foto: Naturpark Lillebælt
Fiskebørnehave. Foto: Naturpark Lillebælt
1. april 2024 Nordborg Skrevet af: Ole Kæhler

Ligesom menneskebørn kan fiskeunger have behov for et sted i deres omgivelser, hvor de kan føle sig trygge og få opfyldt nogle basale behov for mad, hvile og leg. Mange store havne i Danmark har i de senere år fået fiskebørnehaver, og nu følger Sønderborg trop. I første omgang hænger de lokale ’børnehaver’ under broerne på strategiske steder i lystbådehavnene i Sønderborg, Dyvig og Høruphav, men det er kun starten, skriver Als Stenrev i en pressemeddelelse.

Fiskebørnehaver er åbne ’kasser’ af trådnet med masker så tilpas store, at rovfiskene holdes ude, mens fiskeynglen frit kan bevæge sig ud og ind. I midten af trådkassen er der en kerne af muslinger eller østersskaller, holdt sammen af en mindre netkasse eller et simpelt hønsenet. I dette miljø med små hulrum og flader indvandrer små dyr og organismer, alger mm og skaber fødegrundlag for fiskeynglen, som samtidig kan gemme sig efter behov. Københavns Havn er absolut førende med omkring 200 såkaldte biohuts – varemærke for en bestemt ’børnehave’, og man har ved simpel registrering konstateret, at mindst 34 fiskearter har deres børn i børnehaverne.

Artiklen fortsætter under annoncen

Fiskebørnehaver skal gerne brede sig og vokse i antal, så de bliver en naturlig del af enhver havn.  Als Stenrev har kun et begrænset antal til rådighed her og nu, men lige som andre steder i Danmark, vil man kunne donere en eller flere fiskebørnehaver til den lokale havn – eventuelt med et en sponsoroplysning på. Als Stenrev vil så sørge for produktion, opsætning og fem års vedligeholdelse.

Skulle du have lyst til at bidrage til havmiljøet med en ’blå stue’ til vores fiskeyngel, så kan du finde sponsorkontrakt og kontaktoplysninger på alsstenrev.dk

15. april 2024 Politik, Sønderborg

Oprensningen af Himmark Strand kom et skridt nærmere

15. april 2024 Politik

Regeringen har netop aftalt at sætte 550 millioner kroner af til oprydningen af de danske generationsforureninger. Aftalen sikrer en solid finansiering til første fase af regionernes fortsatte arbejde med oprydningerne, og en af dem er Himmark Strand på Als. Det er et vigtigt skridt, der baner vejen for, at oprydningen på Nordals kan komme i […]

Læs mere...