Først på aftenen onsdag forlod flere end 650 sønderborgensere deres hjem og gav dermed indbrudstyve alletiders
chance for at smutte indenfor og hente værdierne. Og det imens at boligernes beboere sad på rad og række i Alsion, hvor der blev lagt ører til, hvordan man selv kan gøre noget for at undgå indbrud.
Arrangementet var lavet i et samarbejde mellem Nabohjælp, Syd-og Sønderjyllands Politi, Det Kriminalpræventive Råd, Trygfonden og en tidligere indbrudstyv. Sidstnævnte viste sønderborgenserne, hvor let det er at komme ind i en bolig.
“Det er fantastisk, så mange der er mødt op. Men vi nærmer os julen og der er jo nogle, der ikke holder fri i julen og dem skal vi gerne holde ude af vores hjem”, sagde borgmester Erik Lauritzen, der åbnede for talerrækken.
Vi er bange for indbrud
“Alle mulige undersøgelser viser, at vi er bange for at få indbrud i vores hjem og her i området har Politiet gjort en ekstra indsats for at få bragt antallet af den slags indbrud ned”, siger
vicepolitiinspektør Knud Kirsten, der er leder af Lokalpolitiet i Sønderborg.
Tallene for indbrud i 2014 viser, der blev begået 21 indbrud for hver 1000 indbyggere i Sønderborg.
“Det har været værre i Sønderjylland og derfor nedsatte vi en arbejdsgruppe, der så resulterede i en såkaldt Task Force Øst, som har fokus på indbrud i Haderslev, Aabenraa og Sønderborg”, siger Knud Kirsten.
Lige nu viser indbrudstyve stor interesse for Broagerområdet, så det gør politiets indbrudsgruppe også.
Tre indbruds-kategorier
Et indbrud er ikke bare et indbrud. Det afslører vicepolitiinspektøren og forklarer, der er de såkaldte narko- og misbrugerindbrud.
“Her roder tyven hele boligen igennem og løber med alt, der kan sælges i en fart”, siger han. Næste gruppe er designer-tyvene, der udelukkende går efter designermøbler og for eksempel PH-lamper.
“De smutter ind, tager de dyre ting og smutter igen uden at endevende alt”, siger Knud Kirsten.
Den sidste slags indbrudstyve er de omrejsende, der udelukkende går efter smykker og kontanter. Ligesom designertyvene, så går de målrettet frem og lader alt andet ligge.
Bedste forebyggelse
Den allerbedste form for forebyggelse er at tilmelde sig Nabohjælp, hvor naboer holder øje med hinandens hjem og gør lidt for, at ferietommehuse ser ud til ikke at være tomme.
“Og ser i biler eller personer, der virker mistænkelige, i området, så ring omgående på 114 eller send en mail og gerne et foto af bilen eller personerne til [email protected]”, siger vicepolitinspektøren.
Selvom det virker underligt, at man får fat i politibetjente i Esbjerg, når man er i Sønderborg, så skyldes det, at det er fra Esbjerg bilerne i hele kredsen dirigeres rundt.
“Og vi har som regel 6-8 mand på vagt i Sønderborg. Nogle gange 10”, siger Knud Kirsten. han slår fast, at Politiet kommer ud, når der meldes et indbrud. Måske ikke lige med det samme, men der kommer en patrulje.
Få anholdte i stor sag
En gang anholdt Politiet fire mand i Sønderborgområdet og det førte til flere end 400 sigtelser inklusiv færdselsovertrædelser.
“De blev dømt i retten og løsladt til senere afsoning. Allerede næste dag gav det udslag i statistikken og vores Task Force holdt øje med de fire. Da vi anholdt dem igen, kunne vi lukke 50 indbrudssager”, siger vicepolitiinspektøren. Altså skal der ikke mange indbrudstyve til, når indbrudsstatistikken skal svinge.