Flere tog betyder færre lastbiler

13. februar 2016 Erhverv

Gevinsterne ved at udvide den enkeltsporede togstrækning mellem Padborg og Tinglev til dobbeltspor er langt større end først antaget, viser ny analyse fra COWI. Det skyldes blandt andet stigende trængsel på motorvej E45, som øger virksomhedernes økonomiske fordele ved at flytte mere gods fra vej til bane. Artiklen fortsætter under annoncen

dk/wp-content/uploads/2016/02/tog.jpe” alt=”tog” width=”275″ height=”183″ />

Hvis de ca. 10.000 årlige godstog ned gennem den østlige del af Sønderjylland øges med blot 500, vil det betyde i omegnen af 400.000 færre lastbiler på motorvejsnettet.

Forudsætningen for at kunne overflytte gods fra vej til bane er, at man får etableret dobbeltspor mellem Padborg og Tinglev. Den 14 kilometer lange strækning er den eneste tilbageværende enkeltsporede strækning på hele jernbanenettet mellem Østjylland og Hamborg. Og udgiften på ca. 500 mio. kr. for dobbeltsporsudvidelsen er hurtigere tjent ind for samfundet end hidtil ventet.

Det er konklusionen i den nye analyse ”Distributionsomkostninger og infrastruktur Østjylland-Hamborg”, som COWI har udarbejdet for Region Syddanmark.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk