Første spadestik til Danfoss House

3. december 2021 Erhverv
Første spadestik. Foto: Peter Bjerke
Første spadestik. Foto: Peter Bjerke

Første spadestik blev i dag taget til Danmarks mest bæredygtige beboelsesejendom. Danfoss House bygges i Sønderborg, og skal efter planen stå færdigt i 2023. Danfoss House bliver på en og samme tid beboelse og test- og demonstrationscenter for Danfoss’ energieffektive teknologier.

Det er Danfoss og Bitten & Mads Clausens Fond der står bag et af verdens mest bæredygtige boligbyggerier med gængse byggematerialer og allerede udviklede energieffektive teknologier. Danfoss House opføres i fire etager og rummer 14 lejligheder samt en gæstelejlighed for udstationerede Danfoss-medarbejdere.

Artiklen fortsætter under annoncen

Danfoss House vil sætte en helt ny og førende standard for fremtidens bæredygtige beboelsesejendomme og bliver samtidig test- og demonstrationscenter for Danfoss’ energibesparende løsninger til fremtidens grønne boliger. Ambitionen er, at Danfoss House skal opnå den højeste bæredygtighedscertificering inden for den globalt anerkendte DGNB-standard, hvilket vil betyde en platincertificering.

I DGNBs vurdering måler man et byggeri på fem faktorer; miljømæssig kvalitet, økonomisk kvalitet, social kvalitet, teknisk kvalitet og proceskvalitet. Kun 12 boligbyggerier i verden har opnået DGNB platin- certificering.

Artiklen fortsætter under annoncen

Peter Mads Clausen, bestyrelsesformand i Bitten & Mads Clausens Fond, siger i en pressemeddelelse:

”Formålet med Danfoss House er at vise, at det er muligt at bygge til den højeste bæredygtighedscertificering med den teknologi, der allerede findes i dag, men Danfoss House er også en af de sidste brikker i virkeliggørelsen af den amerikanske arkitekt Frank Gehrys vision for Sønderborg Havn. Visionen er at gøre Sønderborg og resten af regionen attraktiv for kompetente medarbejdere og konkurrencedygtige underleverandører i nærområdet”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Udover Peter Mads Clausen deltog Danfoss’ bestyrelsesformand, Jørgen Mads Clausen, som tog første spadestik sammen med Per Have, direktør i Bitten & Mads Clausens Fond og borgmester, Erik Lauritzen.

”Danfoss House er ikke bare et flot byggeri, men også et vigtigt projekt for Danfoss, en integreret del af Project Zero, og Danfoss House er endnu en brik som kan være med til at udstille Sønderborg, som en af verdens mest energieffektive byer. Danfoss House vil være et af de tiltag, som vi fremhæver, når IEA næste år afholder sit topmøde i Sønderborg, fordi huset viser omverdenen, at man med eksisterende teknologier og integrerede løsninger kan bygge til fremtiden. At vi også får fantastiske boliger for Danfoss-kolleger, som i en periode er udstationeret i byen, er endnu et stort plus,” sagde Jørgen Mads Clausen til spadestiksceremonien fredag eftermiddag.

Artiklen fortsætter under annoncen

Ifølge Det Internationale Energiagentur, IEA, står bygninger for over en tredjedel af verdens samlede energiforbrug og 40 procent af alle CO2-udledninger. Ambitionen er, at Danfoss House skal være så tæt på CO2-neutralt som muligt og et levende test- og demonstrationscenter, hvor Danfoss løbende kan videreudvikle og teste nye teknologiske energieffektive løsninger sammen med beboerne.

Danfoss House får både centralt og decentralt varmesystem for at kunne sammenligne de to systemer. Huset får også gulvvarme- og køling fra henholdsvis fjernvarme og havvandskøling. Derudover bliver ejendommen et smart-home, hvor alle elementer taler sammen. Det er også planen at installere Danfoss Leanheat, som med kunstig intelligens forudsiger energibehovet, og dermed kan sikre indkøb af strømmen, når den er billigst. Derudover fremtidssikres huset teknologisk med store teknikskakte, der gør det muligt løbende at opgradere alle installationer og løsninger.

Artiklen fortsætter under annoncen

En DGNB platin-certificering kræver også ‘social kvalitet’, og Danfoss House opføres efter en arkitektonisk plan, der sætter mennesket i centrum og fremmer socialt samvær og ligeværd. Udover platin-certificeringen går byggeriet også efter at blive diamant-certificeret, som er en udmærkelse byggeriet kan opnå for høj arkitektonisk kvalitet. Der har i den forbindelse været et audit-team bestående af tre eksterne arkitekter fra DGNB til at evaluere huset.

Danfoss House er tegnet af Per Fischer, Arkitekt maa. Reiulf Ramstad Architects, og skal understøtte ProjectZero, hvis målsætning er at reducere Sønderborg-områdets CO2-udledning til nul i 2029. ProjectZero er allerede støttet af en række konkrete initiativer fra Danfoss og Bitten & Mads Clausens Fond.

Danfoss House bliver en af de sidste brikker i virkeliggørelsen af den amerikanske arkitekt Frank Gehrys vision for Sønderborg Havn, hvor Bitten & Mads Clausens Fond som væsentlig drivkraft forvandlet området fra industrihavn til en dynamisk og klimavenlig del af byen i henhold til den masterplan, som Gehry præsenterede i 2006.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk