Folkeuniversitetet er igen på banen

23. august 2021 Samfund

Her efter coronatidens restriktioner sætter Folkeuniversitetet i efteråret fokus på frihed og demokrati. Professor Hans-Jørgen Schanz vil i to foredrag i september se nærmere på forskellige definitioner af begrebet frihed, inden han vil diskutere frihedsbegrebet hos Hannah Arendt.

Under overskriften ‘Demokratiets krise’ ser en række forskere på demokratiets tilstand i en række lande. Mads Fuglede tager pulsen på USA efter Donald Trump, men fremhæver også de faktorer i samfundet, som skabte Trump.

Artiklen fortsætter under annoncen

Thomas Wegener Friis ser tilsvarende på udviklingen i Europa, specielt Tyskland, Polen og Ungarn og de århusianske professorer, Jørgen Møller og Sven-Erik Skaaning, sammenligner demokratisammenbruddet i mellemkrigstiden med de autoritære og populistiske tendenser i vor tid; måske ser det ikke så galt ud, som mange forestiller sig, skriver Folkeuniversitetet.

Endelig vil Peter Seeberg tage det store overblik over demokratiets vilkår i dag med eksempler hentet fra hele kloden.

Musikchef ved Sønderjyllands Symfoniorkester Nikolaj Andersen tager og med ud på en musikalsk rejse, der begynder i Norden, Carl Nielsen, Grieg og Sibelius. Derfra går turen til Wien, Beethoven, Haydn, Mozart og Schubert, inden den ender østpå i Skt. Petersborg, Ramskij-Korsakoff, Tchaikovskij m.fl. Men først skal vi lære noget om, hvordan musik opstår – hvordan simple rytmer på primitive instrumenter kan skabe et universelt musikalsk udtryk.

Artiklen fortsætter under annoncen

Den store Nolde-udstilling på Statens Museum for Kunst i København sætter fokus på kunstnerens ureflekterede brug af modeller fra tysklands kolonier og de smukke billeder, der bliver resultatet. Folkeuniversitetet udbyder i november fire foredrag om Nolde; først ser vi på hans billeder sammen med Grethe Bay, derefter tager kulturredaktør ved Flensborg Avis fat offermyten om Nolde, som vi bl.a. kender fra Siegfried Lenz’ Tysktime, og konfronterer den med virkeligheden.

Der er fundet plads i programmet til to udsatte rækker fra Coronatiden: Arkitekt, mag.art. Thyge C. Bro gennemgår europæisk arkitekturhistorie 1400-1800 over otte mandage og Hans Schultz Hansen med flere fortæller om Sønderjylland mellem Genforeningen og afslutningen på 2. Verdenskrig.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
17. september 2021 KV21, Nordborg, Debat

KV21 – Debatindlæg: Rettidig omhu og sund fornuft – uden ideologi

17. september 2021 KV21

Byrådskandidat Søren Østergaard, Fælleslisten, skriver: Den ideologiske debat mellem byrådskandidaterne Ellen Trane Nørby fra Venstre og Jørgen Jørgensen fra SF om frit valg eller ej, kører for fuldt tryk i de højere luftlag. I Fælleslisten er vi mere optaget af at finde jordnære løsninger for borgerne. Løsninger der giver mening for borgerne og bygger på […]

Læs mere...