For 516 nyttejobbere nyttede indsatsen

1. februar 2021 Samfund

En del af de ledige i Sønderborg Kommune kommer i såkaldte nyttejob, hvor de skal være med til eksempelvis at fjerne affald på stier, langs kysten og på BMXbane. De laver vedligehold af shelters og grønne arealer – for eksempel nedskæring af buske, klipning af græs, vedligehold af bænke og hegn. De vasker skilte og passer mindesten – og er der udsigt til højvande, så fylder de sandsække.

“Nyttejob er lavet ud fra princippet ‘noget for noget’ og gevinsten for indsatsen er retten til sociale ydelser”, siger Jan Prokopek, som er formand for Arbejdsmarkeds- og Integerationsudvalget.

Nyttejobberne er alle klar til at tage et job.

“Det betyder, at nyttejobbere ikke har problemstillinger, som er større end det, at de er ledige”, siger Jan Prokopek til SønderborgNYT.

Siden 2014 er 516 af nyttejobtagerne blevet selvforsøgende – og det kan de folkevalgte i udvalget høre, når de på onsdag får en status på nyttejobordningen.

Stort fravær 

Det samlede fravær i nytteindsatsen er steget fra 2018 til 2020. I november 2018 var fraværet 36,8 procent og i november var fraværet 54,3. Ved udeblivelse uden grund sanktioneres deltagerne fra dag ét, hvilket betyder, at de misterretten til ydelse for den eller de dage, de er udeblevet.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Det er også eksempler på, at flygtninge udebliver, fordi de endnu ikke helt forstår dansk. Der er eksempler på, at når flygtninge får at vide, at coronatesten er negativ og så er de gået i isolation derhjemme”, siger Jan Prokopek og tilføjer:

“Vi skal have gjort noget for at nedbringe fraværet og det vil vi tage en snak om i udvalget”.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk