Foredrag: Fra romertidens bebyggelse til fremtidens ferieresort

9. februar 2022 Kultur
Pressefoto: Museum Sønderjylland
Pressefoto: Museum Sønderjylland

Onsdag 23. februar fortæller museumsinspektør Peter Kahr Jørgensen fra Museum Sønderjylland om sporene af oldtidsliv i det store område, hvor Nordborg Ferieresort opføres.

Foredraget foregår på Sønderborg Slot og foredraget begynder kl. 19.30.

Før entreprenørerne satte maskinerne i gang, fik arkæologer fra Museum Sønderjylland mulighed for at kigge efter spor fra oldtidens alsinger. Og de fandt vidnesbyrd om bebyggelse på stedet fra slutningen af stenalderen frem til de første århundreder efter Kristi fødsel, skriver Museum Sønderjylland.

Artiklen fortsætter under annoncen

Foredraget om romertidsbebyggelserne ved Nordborg Ferieresort er det andet i en serie på fire foredrag om nyere arkæologiske udgravninger i Sønderborg kommune, som arrangeres af Museum Sønderjylland. På museets hjemmeside www.msj.dk kan man finde informationer om foredragsrækken.

Ferieresortet berører omkring 150 ha og på det store område er der registreret en del kendte fortidsminder. Her findes blandt andet mange af de gravhøje, Als er kendt for, selvom adskillige er overpløjet og ikke længere er synlige i landskabet. Arkæologernes forventning var, at der under mulden også ville være spor af fortidige byggerier i området, og de blev ikke skuffede, fortæller Peter Kahr Jørgensen:

Artiklen fortsætter under annoncen

”150 ha blev undersøgt med søgegrøfter og vi endte med at grave 32 forskellige områder på tilsammen 10 ha ud. Det har givet os en sjælden mulighed for at få et blik ind i den kulturhistoriske udvikling fra stenalderen til middelalderen i et større, sammenhængende område. Med de mange spor af bebyggelse i form af huse, værkstedsområder og affaldslag bliver vi i stand til at trække nogle linjer for, hvordan udviklingen i området har været, fra folk bor på spredte gårde til landsbyerne opstår”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Til dato har arkæologerne ikke fundet mange spor af beboerne i området fra de efterfølgende omkring 500 år op til vikingetid. Men hvorfor forsvandt befolkningen fra området i yngre romertid og germanertid og hvor blev de af? De spørgsmål vil Peter Kahr Jørgensen i aftenens løb komme med nogle kvalificerede bud på, set i lyset af betydningsfulde arkæologiske fund fra nærområdet og det øvrige Als.

Entré betales ved indgangen, men medlemmer af Historisk Samfund for Als og Sundeved har gratis adgang, fordi foreningen er medarrangør.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
9. december 2022 Sport, Sønderborg

Sønderborg Futsal skal spille mod Hjørring – det gælder topplaceringen i rækken

9. december 2022 Sport

I morgen, lørdag, kl. 14:00 spilles andensidste runde af grundspillet, hvor Sønderborg møder Hjørring på hjemmebane i Humlehøjhallen, og netop de to hold skal fordele første- og andenpladsen mellem sig, hvor Sønderborg fører rækken med to point ned til Hjørring, skriver Sønderborg Futsal. Sønderborg kan med en sejr sikre sig førstepladsen i grundspillet, hvor en […]

Læs mere...