Foreningen Norden spurgte hvad Norden kan

24. oktober 2019 Kultur

Torsdag havde Foreningen Norden et debatmøde i Multikulturhusets sal og det var professor Uffe Østergaard, der lagde ud med et oplæg.

I vores hverdage snakkes der sjældent om Nordisk Råd og Norden, men rigtigt meget om EU.

Peter Rathje fra ProjectZero sad med i et panel, hvor også Stephan Kleinschmidt og folketingsmedlem Marianne Jelved, der er tidligere minister for nordiske anliggender havde plads sammen med en repræsentant fra Foreningen Norden.

“Jeg har bemærket, at vi vil have let ved at arbejde sammen med de andre nordiske lande, fordi vi tænker næsten det samme. Det er helt anderledes tænkemåde, der er, når vi ser mod syd”, siger Peter Rathje.

Artiklen fortsætter under annoncen

Han fortæller videre, at 49 byer arbejder sammen på klimaområdet.

Flere undrede sig over, at skoleklasser helst rejser sydpå, når de skal på studieture – og gerne med fly. Måske vil klimabevidstheden ændre de unges holdning til det?

“Vi behøves ikke vente og se, om de unge ændrer på det. Vi kan sagtens selv tage toget op gennem Norge eller Sverige fremfor at flyve sydpå”, sagde peter Rathje. Der blev iøvrigt nævnt, der er en pulje penge, der kan bruges til støtte til lejrskole og studieture i de nordiske lande.

Artiklen fortsætter under annoncen

Nordiske sprog

I Foreningen Norden er der en bekymring for, at vi ikke længere læser og forstår både svensk og norsk.

“Her i Sønderjylland hedder naboen Tyskland, så det er ret naturligt, vi også taler tysk. Så kan sjællændere jo lære svensk”, sagde Stephan Kleinshmidt.

Men det viste sig, at både svensk og norsk er i folkeskolen.

“Jeg ved, man stadig læser svenske og norske tekster i folkeskolen – og man kan også risikere at skulle skrive stil ud fra en svensk eller norsk tekst”, sagde Marianne Jelved.

Artiklen fortsætter under annoncen

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
28. juli 2021 112, Sønderborg

Indbrudstyv stjal et Rolexur

28. juli 2021 112

Tirsdag fik politiet en anmeldelse om et indbrud i en villa på Nyvang i Sønderborg. “Indbruddet er sket fra fredag og frem til mandag aften”, siger Chris Thorning Vesterdal fra politiet. Indbrudstyven kom ind ved at smadre en rude. “Og fra stedet er der stjålet et Rolexur”.

Læs mere...