Fortælleaften for ‘Fiskbæk’ere på Gråsten Landbrugsskole

27. september 2022 Kultur
Foto fra lokalhistorisk arkiv
Foto fra lokalhistorisk arkiv

Har du boet eller bor du i Fiskbæk-området, så er du hermed inviteret til en fortælleaften ’Fiskbæk’ere’  og det er på Gråsten Landbrugsskole mandag den 10. oktober klokken 19.

Den aften samler Historisk Forening jeres historier om livet i statshusmandskolonien, som er udstykket fra Fiskbæk Gods efter Genforeningen.

Hvorfor denne aften?

Landbrugsskolen har 100-års jubilæum i 2024, og derfor har Kultur i Gråsten fået skrevet et egnsspil ’Sporene omkring Fiskbæk’. Det skal opføres på Det lille Teater i Ladegårdskov i juni til næste år, skriver Kultur i Gråsten.

Artiklen fortsætter under annoncen

Egnsspillet fortæller Fiskbæks historie. Det begynder med tiden, hvor landsbyen Fiskbæk blev revet ned, og godset Fiskbæk oprettet. Og det slutter med tiden efter Genforeningen i 1920, hvor den danske stat udstykkede de augustenborgske godser inklusiv Fiskbæk til statshusmandsbrug. Landbrugsskolen blev bygget i 1924, og de omkringliggende statshusmandsbrug i 1925-26.

Første akt, hvis handling fokuserer på hertugerne og bønderne, er allerede skrevet. Anden akt er endnu ikke skrevet, og det er det, vi har brug for jeres hjælp til. Anden akt kommer til at handle om husmandslivet efter Genforeningen. Så meningen med ’Fiskbækaftenen’ er at samle inspiration gennem jeres historier fra livet i husmandskolonien. Historisk Forening optager historierne til brug for forfatteren og til at gemme i det lokalhistoriske arkiv.

Artiklen fortsætter under annoncen

Aftenens program 

Opvarmning ved Asta Flyvholm Kjær. Hun er aktiv i Broager erindringsværksted i lokalarkivet i Broagerhus.

Kaffepause

Erindringsværksted og historier fra nuværende og gamle ’Fiskbæk’ere’.

Kaffe og kage koster 50 kroner.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
7. december 2022 112, Nordborg

Brand i garage kunne brede sig til gårdlænge

7. december 2022 112

Først på aftenen kørte Augustenborg og Egens frivillige brandværn til en gård ved Guderup. “Der var ild i en garage, der er bygget sammen med en gårdlænge”, siger indsatsleder Henrik Jacobsen fra Sønderborg Brand og Redning. De to frivillige brandværn fik hjælp fra stigevognen fra Sønderborg. “Branden blev slukket, inden den bredte sig”.

Læs mere...