BIOGAS: Svært for nogen at vide Nature Energy byggede uden at have fået lov

15. maj 2021 Gråsten

I Kværs sidder en undrende Hans Jørgen Vaarbjerg, som læste om forvaltningens redegørelse for sagsgangen omkring byggetilladelsen til Nature Energys biogasanlæg i Kværs – særligt, at redegørelsen viser, at forvaltningen først fik besked om, at byggeriet var i gang  fem uger inden Sønderborg Kommune på forlangende fra Miljø- og Fødevareklagenævnet forlangte byggeriet standset øjeblikkeligt.

”Den 17. februar 2021 sendte jeg en mail til forvaltningens jurist, hvor jeg skrev, at byggeriet var i gang – altså omkring 10 uger før byggeriet blev stoppet af Sønderborg Kommune. Altså havde forvaltningen allerede kendskab til, at byggeriet var i gang midt i februar”, siger Hans Jørgen Vaarbjerg til SønderborgNYT.

Artiklen fortsætter under annoncen

SønderborgNYT har læst mailen, som Hans Jørgen Vaarbjerg sendte til forvaltningens jurist og mailen handler om en aktindsigtsanmodning, men i mailen står følgende ordlyd:

`….. Nu kan jeg se, at byggeriet er startet uden endelig afklaring af vej-forholdene. Derfor sender jeg hermed en ny anmodning om aktindsigt…..’

Derfor mener Hans Jørgen Vaarbjerg, at Sønderborg Kommune allerede på det tidspunkt burde have tjekket, om Nature Energy skulle have et byggeforbud, fordi der ikke var givet en byggetilladelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Ifølge kommune-ekspert Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, kan byggeriet kun blive stoppet, hvis den medarbejder, som fik mailen, var klar over, der ikke var givet tilladelse til byggeriet:

”Kommunen har pligt til at handle på ulovligt byggeri eller byggeri påbegyndt før tilladelsen er givet. Det kræver selvfølgelig at viden om et ulovligt påbegyndt byggeri, når frem til en ansat i kommunen, som ved, at der ikke er givet tilladelse til byggeriet. I så fald skal medarbejderen reagere ved at kontakte de kolleger, som sidder med byggesagen, så det ulovlige byggeri kan stoppes hurtigst muligt”, siger Roger Buch til SønderborgNYT.

Artiklen fortsætter under annoncen

Direktør Bjarke Eriksen fra Teknik- og Miljøforvaltningen oplyser, at de henvendelser, der refereres til i mailen fra Hans Jørgen Vaarbjerg til forvaltningens jurist, i udgangspunktet vedrørende andre sager end hvorvidt man på det pågældende tidspunkt arbejdede indenfor eller udenfor gældende tilladelse.

“Det har været kommunens vurdering frem til starten af marts, at byggearbejdet ikke var i strid med den grave- støbetilladelse, som blev givet tilbage i oktober 2020”, siger direktør Bjarke Eriksen fra Teknik- og Miljøforvaltningen til SønderborgNYT

Artiklen fortsætter under annoncen

“Det kan jeg sagtens forstå, men vi almindelige mennesker kan jo ikke vide, at Nature Energy bare bygger uden at have tilladelse til det”, siger Hans Jørgen Vaarbjerg til SønderborgNYT. Han mener, at det er kommunens forvaltning, som skal følge med i den slags.

Den 21. april blev Sønderborg Kommune – i en henvendelse fra Miljø- og Fødevareklagenævnet – gjort opmærksom på, at kommunens miljøgodkendelse og VVM-redegørelse var blevet underkendt – og derfor skulle byggeriet straks stoppes.

Artiklen fortsætter under annoncen

Sønderborg Kommune gav samme dag Nature Energy et såkaldt standsningspåbud og det betød, at byggeriet af anlægget i Kværs blev stoppet med øjeblikkelig virkning.

Uagtet afgørelsen fra Miljø- og Fødevareklagenævnet så ville Sønderborg Kommune, ifølge forvaltningen, have givet Nature Energy et påbud om at stoppe byggeriet i løbet af den samme uge, fordi byggeriet af biogasanlægget ifølge forvaltningen selv  – uden byggetilladelse – var gået i gang fem uger tidligere.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
25. juni 2022 Kultur, Sønderborg

WoodSculpture-kunstnerne er klar til at vise skulpturerne frem

25. juni 2022 Kultur

Fredag eftermiddag lagde kunsterne i WoodSculpture værktøjet fra sig og de alle var blevet færdige med hver sin Tour de France-inspirerede skulptur, som stadig står på Slotskajen. “Lørdag klokken 13 kommer skulpturmodtagerne og andre til en fælles afslutning og ser skulpturerne og de tidligere år har det været sådan, at modtagere straks skulle køre deres […]

Læs mere...