Fredag hjalp marinehjemmeværnet grundstødt lystsejler

10. oktober 2020 Samfund
Marinehjemmeværnet hjælper lystsejler: Foto: Sven Due
Marinehjemmeværnet hjælper lystsejler: Foto: Sven Due

En sejlbåd lå fredag eftermiddag på grund ved indsejlingen til Sønderborg fra Sønderborg Bugt. Andre havde prøvet uden held at trække den af grunden, og fartøjsfører Sven Due svarede tilbage, at Marinehjemmeværnet selvfølgelig var klar til gå af sted med BUDSTIKKEN.

”Ja det var jo en kort tur. Der var omkring 0,5 sømil (ca. 1 km) derned. Vi sendte BUDSTIKKENs gummibåd i forvejen, og den var hurtigt ude ved havaristen”, forklarer Sven Due i en pressemeddelelse.

Det drejede sig om en tysk sejlbåd på 8 – 9 meter med en mand og en kvinde om bord. Båden lå på under en meter vand meget tæt på land og bølgerne fra pålandsvinden havde ikke gjort tidligere forsøg på at slæbe den ud lettere.

Artiklen fortsætter under annoncen

BUDSTIKKEN blev sendt ud på opgaven, som andre havde opgivet.

”Men det er jo ikke nok at kunne trække. Sejlbåden skal jo helst ikke gå i stykker under operationen. Det skulle gøres forsigtigt”, siger marinehjemmeværnets Sven Due.

BUDSTIKKEN, som slet ikke kan komme så langt ind, lagde sig for anker ude i sejlrenden, mens gummibåden sørgede for at gøre slæbetrossen fast mellem BUDSTIKKEN og den tyske sejlbåd. Men inden BUDSTIKKEN kunne lægge sine kræfter i at trække i sejlbåden ved hjælp af ankerspillet/kapstanden, så skulle sejlbåden først gøres mere fri sandbunden.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Den sad rigtig godt fast. Derfor trak de ude i gummibåden i faldet, altså tovværk i toppen af sejlbådens mast, så de fik båden til at vippe, samtidig med at vi trak lige så forsigtigt ude fra BUDSTIKKEN”, forklarer Sven Due.

45 minutter efter, at Marinehjemmeværnet havde forladt Sønderborg Havn, var opgaven løst, og de tyske lystsejlere takkede for hjælpen og kunne sejle videre for egen kraft.

Tre grundstødere på halvanden måned

Det kan ikke nødvendigvis undgås, men det betyder meget for Sven Due, at der ikke kommer skader på havaristen med rorskader osv. under manøvren med at blive trukket fri.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det hjælper selvfølgelig en del, når man står på sandbund, men det er også vigtigt, at man kan lave et behersket og kontrolleret træk fra BUDSTIKKEN. Netop det opnår Sven Due og hans besætning, når de selv ligger nogenlunde stille for anker, mens de trækker via ankerspillet/kapstanden.

BUDSTIKKENs frivillige besætninger har haft god lejlighed til at træne i sensommeren. 17. august trak de en anden tysk lystsejler fri nøjagtig samme sted og 25. august trak de en tysk grundstøder fri i Augustenborg Fjord.

Artiklen fortsætter under annoncen

Alle tre gange kunne glade lystsejlere sejle videre for egen kraft.

 

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
28. november 2021 COVID-19, Sønderborg

Stadig fald i antallet af Corona-smittede

28. november 2021 COVID-19

Dagens tal fra Statens Serum Institutut viser, at der nu er 306 personer i Sønderborg Kommune, som er smittet med Corona og det er et lille fald på 24 siden lørdag. Den seneste uge har 14.304 lokale taget en pcr-test og 2,13 procent af dem fik et ‘positivt’ resultat. Mandag genindføres brugen af mundbind flere […]

Læs mere...