Fremtidens udgifter til ældre presser kommunerne

4. maj 2016 Erhverv

Udviklingen i befolkningssammensætningen kommer til at gøre ondt på kommunernes økonomi i de kommende år. Det viser en ny rundspørge blandt kommunernes økonomidirektører.

Her svarer 66 procent, at de forventer øgede driftsudgifter i 2017 på grund af den demografiske udvikling.

Især ældreområdet forventes at skabe øgede driftsudgifter.

Hele 84 procent af kommunerne forventer at få øgede driftsudgifter på ældreområdet, mens 69 procent forventer, at udgifterne på sundhedsområdet stiger, og 56 procent vurderer, at den demografiske udvikling vil give øgede udgifter på socialområdet.

Artiklen fortsætter under annoncen

rådhus5

For Kurt Houlberg, programchef og kommunalforsker på Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, KORA, er der ingen tvivl om, at de markante demografiske forskydninger i disse år vil komme til at påvirke kommunernes økonomi. Det gælder både via flytninger mellem kommunerne, og at der bliver en større andel af ældre inden for kommunen, skriver KL i en pressemeddelelse.

“I de forgangne 10 år er det primært blandt de 65-75-årige, der har været en vækst i ældrebefolkningen, men den aldersgruppe rykker taktvis længere og længere op i årene. Det vil få en afsmittende effekt på udgifterne på ældre og sundhedsområdet, som er dér, hvor de demografiske ændringer slår mest markant igennem. Og det gør det ret entydigt på tværs af alle kommuner. Der er jo kun ganske få, der forventer lavere udgifter på de områder,« siger Kurt Houlberg.

Kommunerne skal, ifølge Kurt Houlberg, ikke forvente den store økonomiske hjælp til at klare den demografiske udfordring.

“Som det landspolitiske billede tegner sig på nuværende tidspunkt, skal kommunerne ikke forvente flere penge til at løse opgaverne. De kommuner, der står i den situation, at de har behov for at tilpasse udgifterne til deres demografi, vil et langt stykke hen ad vejen skulle gøre det via effektiviseringer og omprioritering”, siger Kurt Houlberg.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk